Πειραιώς: Στην κορυφαία βαθμίδα αξιολόγησης του διεθνούς Οργανισμού CDP

Στις 280 κορυφαίες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, και  στις 129  από την Ευρώπη, συγκαταλέγεται η Τράπεζα Πειραιώς,  που έχουν διακριθεί με την υψηλότερη βαθμολογία “Leadership A” από το διεθνή Οργανισμό CDP (Carbon Disclosure Project), με βάση τον τρόπο που διαχειρίζονται τις επιπτώσεις που έχουν οι δραστηριότητές τους στο περιβάλλον.

Πιο αναλυτικά, η  Πειραιώς,  είναι η μόνη ελληνική επιχείρηση που συγκαταλέγεται στις εταιρείες με την υψηλότερη βαθμολογία “Leadership A”, όπως προέκυψε από την αξιολόγηση που πραγματοποίησε ο Οργανισμός CDP σε πάνω από 5.800 εταιρείες από όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στα κριτήρια που αξιολογήθηκαν ιδιαίτερα θετικά, είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση που εφαρμόζει στην ενσωμάτωση των κινδύνων και των ευκαιριών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή στον πυρήνα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, με στόχο τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μίλησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, η ευρωπαία επίτροπος Mairead McGuiness, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Ambroise Fayolle, και  οι  δήμαρχοι της πόλης του Παρισιού Anne Hidalgo, των Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης,  της πόλης Turku Minna Arve.

Παράλληλα, στην παρουσίαση που φιλοξενήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,  συμμετείχε με βιντεοσκοπημένη δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς  Χρήστος Μεγάλου(φωτό),   καθώς και επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν διακριθεί για τη δράση τους, ενώ την παραγωγή και διαδικτυακή της μετάδοση ανέλαβε το Euronews.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα διεθνές forum διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων και προτάσεων, με στόχο να αναδειχθούν οι πρωτοπόροι που υλοποιούν προγράμματα και πολιτικές μετάβασης προς την κατεύθυνση μιας οικονομίας χαμηλού άνθρακα.

Στόχος ήταν να ισχυροποιηθεί το μήνυμα πως οι εταιρείες, οι επενδυτές και οι πόλεις πρέπει  να λάβουν άμεσα δράση ώστε να χτιστεί μια πραγματικά βιώσιμη οικονομία, μέσω της μέτρησης και διαχείρισης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και μέσω φιλόδοξων δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο CDP είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διαχειρίζεται το παγκόσμιο σύστημα περιβαλλοντικής πληροφόρησης και απευθύνεται σε επενδυτές, εταιρείες, πόλεις, κράτη και περιφέρειες για τη διαχείριση των επιπτώσεων που έχουν οι δραστηριότητές τους στο περιβάλλον.

Κατατάσσεται ως προς τη σημαντικότητά του στις δυο πρώτες θέσεις των οίκων αξιολόγησης βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως.

Τo 2020, 515 επενδυτές με συνολικό ενεργητικό  106 τρις.  ευρώ ζήτησαν από οργανισμούς να παρουσιάσουν στην πλατφόρμα του CDP  τις δράσεις τους  για το κλίμα και το περιβάλλον.