Πελώνη: «Όχι» στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα –Ίσως το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, διεμήνυσε πως «σε καμία περίπτωση δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Είναι ασφαλές, είναι αποτελεσματικό, τοποθετήθηκε σχετικώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προχθές, σημειώνοντας πως τα οφέλη υπερτερούν τού όποιου κινδύνου». 

Εν αναμονή της γνωμάτευσης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κ. Πελώνη επικαλέστηκε το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου εκεί έχουν χορηγηθεί 18,1 εκατομμύρια εμβόλια της AstraZeneca και έχουν καταγραφεί μόλις 30 περιστατικά θρομβώσεων.

Διστακτικός ο κόσμος για τα εμβόλια

Όπως γνωστοποίησε η ίδια, ο μέσος όρος επτά ημερών των ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι στο 93% αλλά παρατήρησε πως υπάρχει μια διστακτικότητα από κάποιες ηλικιακές ομάδες γενικώς για τα εμβόλια, όχι μόνο για το σκεύασμα της AstraZeneca.

Δεν αφορά αυτούς που έχουν κάνει την 1η δόση αν υπάρξει ηλικιακός περιορισμός

Όσον αφορά την πιθανότητα να επιβληθεί ηλικιακός περιορισμός για όσους χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως «αν και εφόσον υπάρξει απόφαση για ηλικιακό περιορισμό, δεν θα αφορά τις ηλικίες που έχουν κάνει την πρώτη δόση».

Σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, η κ. Πελώνη είπε πως η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και παίρνει τα εμβόλια που είναι εγκεκριμένα στο ποσοστό που μας αναλογεί.