Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας συναντώνται σήμερα στο Κάιρο, την ώρα που ο Πούτιν επισκέπτεται την Τουρκία.

Η συνάντηση των υπουργών έρχεται λίγες ώρες μετά από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στην Ουάσιγκτον και ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο θα παραστούν και αυτοί στην συνάντηση.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, θα είναι η «άκυρη» συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη, αλλά και ευρύτερα θέματα, που σχετίζονται με την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στόχος της συνάντησης που θα έχουν οι ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου στο Κάιρο, την Τετάρτη, είναι να αξιολογηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης των προκλήσεων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Αναβαθμίζεται η τριμερής

Η συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας, δείχνει πως η κατάσταση είναι «ενδεικτική της σοβαρότητας της λιβυκής κρίσης και των γεωπολιτικών της προεκτάσεων. Αναδεικνύει, δε, τη σημασία και τη χρησιμότητα του τριμερούς σχήματος που έχει στον πυρήνα του δύο ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής (Ελλάδα-Κύπρος) και μια σημαντική αραβική χώρα (Αίγυπτος) και το αναβαθμίζει ως ένα σημαντικό φόρουμ συζητήσεων για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και σημαντικό σχήμα συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των κρατών της περιοχής».

Στο Μαρόκο ο Δένδιας

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για την Ανατολική Μεσόγειο ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να βρεθεί στις 15 Ιανουαρίου στο Μαρόκο.