Social

Πέντε αποτελεσματικές κινήσεις που μειώνουν τη χοληστερόλη

cholesterol_plaque_artery_800_480_85_s_c1

Η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εμφράγματος, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να τη μειώσετε.

Παρά το γεγονός πως υπάρχουν φάρμακα τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση της χοληστερόλης, καλό είναι σαν πρώτο βήμα να ξεκινήσετε με αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσουν να τη βελτιώσετε.

Ακολουθούν πέντε προτάσεις από τους ειδικούς της Κλινικής Mayo για υγιεινές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε. Αν ήδη παίρνετε φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, οι αλλαγές αυτές θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την επίδρασή τους.

1. Καταναλώνετε τρόφιμα υγιεινά για την καρδιά
Μερικές αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης και τη βελτίωση της καρδιακής υγείας

  • Μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνουν τη συνολικά χοληστερόλη. Μειώνοντας την κατανάλωσή τους μπορείτε να μειώσετε την «κακή»-LDL χοληστερόλη.
  • Εξαλείψτε τα τρανς λιπαρά. Τα τρανς λιπαρά, τα οποία σε ορισμένες ετικέτες τροφίμων αναγράφονται ως «μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια», χρησιμοποιούντα συχνά σε μαργαρίνες, μπισκότα, κράκερ και κέικ. Τα λιπαρά αυτά αυξάνουν τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης και γι’αυτό ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει απαγορεύσει τη χρήση τους από την 1η Ιανουαρίου 2021.
  • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα δεν επηρεάζουν την LDL χοληστερόλη αλλά έχουν άλλα οφέλη για την καρδιά, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τρόφιμα με ω-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.
  • Αυξήστε τις διαλυτές φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στη ροή του αίματος. Βρίσκονται σε τρόφιμα όπως η βρώμη, τα φασόλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μήλα και τα αχλάδια.
  • Προσθέστε πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να ευθύνεται για πολλά από τα οφέλη που αποδίδονται στα γαλακτοκομικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το συμπλήρωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος μειώνει τόσο την LDL χοληστερόλη όσο και τη συνολική, καθώς και την αρτηριακή πίεση.

Δείτε επίσης