Μητσοτάκης: Με τον σχεδιασμό του αύριο διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες

Πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα:

-Μειώνεται από φέτος σε μόνιμη βάση για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Επομένως, ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

-Μειώνεται σε μόνιμη βάση για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το ’22. Ειδικά για φέτος μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.

-Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του ’21, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%. Δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, που θυμίζω ήταν στο 28%.

Προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

-Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.

-Επεκτείνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022».

Αυστηρός έλεγχος για αποτροπή εξόδου το Πάσχα

Μεγάλη επιχείρηση θα στηθεί για την αποτροπή της εξόδου των παράνομων διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Θα ελέγχονται λεπτομερώς  ψευδείς βεβαιώσεις μετακινήσεις. Μάλιστα στην κυβέρνηση επιμένουν ότι θα υπάρχει έλεγχος και εκ των υστέρων. Για παράδειγμα αν πράγματι κάποιος πήγε στον γιατρό που τυχόν αναγράφει στην βεβαίωσή του.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δίνουν μεγάλη σημασία στον εμβολιασμό. Είναι χαρακτηριστικό  ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι ανοιχτά και την Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και θα συνεχίζεται ο εμβολιασμός

Την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα της νέας γρήγορης αλυσίδας εμβολιασμού  για όσους ηλικίας 30 -39 ετών θέλουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Από τη Μεγάλη Τετάρτη κιόλας θα μπορούν να πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Τις αμέσως μετά επόμενες ημέρες θα ανοίξει για την ηλικία 40-49 ετών, πάλι για το AstraZeneca.

O πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στον Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, θέλοντας να κάνει κατανοητή στους πολίτες την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και το τι προβλέπεται για το μέλλον.

Πάντως περισσότερες λεπτομέρειες και  το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από τη Μεγάλη Εβδομάδα και στο εξής, θα ανακοινωθούν την Παρασκευή στις 6μ.μ. στη συνήθη συνέντευξη τύπου.