Όταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης γνώρισε τη Μαριάννα – Έρωτας με την πρώτη ματιά
Όπως είχε αποκαλύψει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, κάθε μεσημέρι, όσο φορτωμένο κι αν ήταν το πρόγραμμα της ημέρας, επέστρεφε πάντα στο σπίτι της για να γευματίσει με τον σύζυγό της

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του επιχειρείς στη χώρα μας και μια πολισχιδής προσωπικότητα, με έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση εντός και εκτός Ελλάδας.
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν, ενώ η κατάστασή του επιβαρύνθηκε περαιτέρω μετά από το θάνατο της συζύγου του, Μαριάννας.
Έρωτας με την πρώτη ματιά
Ήταν 15 χρόνων, ακόμη μαθήτρια γυμανσίου η Μαριάννα, όταν σε σπίτι φίλων γνώρισε τον γοητευτικό αξιωματικό του Ναυτικού, τον νεαρό Κρητικό Βαρδή Βαρδινογιάννη. Έρωτας με την πρώτη ματιά.
Tο Ναυτικό έστειλε τον Βαρδή στην Αμερική και η Μαριάννα με την πρόφαση των σπουδών τον ακολούθησε γιατί ήθελε να βρίσκεται κοντά του. Όμως ο Βαρδής έμενε στη Χαβάη κι εκείνη βρέθηκε στο Denver University να σπουδάζει Οικονομικά τα οποία και δεν ολοκλήρωσε αφού σε δύο χρόνια επέστρεψε.
Παντρεύτηκαν στις 18 Μαΐου του 1961, με κουμπάρο το Χρήστο Λαμπράκη, που ο Βαρδής γνώρισε στο στρατιωτικό. κι απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη, την Χριστιάννα, τον Γιώργο, τον Νίκο και την Βαρδιάννα. Στις αρχές του γάμου της η Μαριάννα ήταν υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας, μιας και ο μισθός του σημαιοφόρου τότε, στο Πολεμικό Ναυτικό, Βαρδή της, ήταν μόλις 2.500 δρχ. το μήνα.
Για επιπλέον χρήματα, εργαζόταν και στο ραδιοφωνικό σταθμό ως εκφωνήτρια ειδήσεων στην Αμερικανική Βάση στο Ελληνικό, όπου γνώρισε και τη Μελίνα Μερκούρη μετέπειτα φίλη της.
Όταν ήρθε η μετάθεση του Βαρδή για τη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, έφυγαν για Αγγλία. Εκεί η Μαριάννα ολοκλήρωσε τις σπουδές στην Ιστορία Τέχνης, που αργότερα στάθηκαν πολύτιμες για το μέλλον της και τις δραστηριότητές της στην Unesco.
Όταν γύρισαν από το Λονδίνο ο πατέρας της Μαριάννας τους έδωσε δύο διαμερίσματα, το ένα για να μένουν και το άλλο για να το νοικιάζουν. Το διαμέρισμα της οδού Πιπίνου το έβαλαν ενέχυρο για να βρεθούν τα χρήματα να ξεκινήσουν ο Νίκος και ο Βαρδής τη δουλειά τους, και τους έφερε γούρι.
Σε συνέντευξή της η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε πει: «Δεν θα ξεχάσω αυτό που κάποτε μου είχε πει ο Βαρδής. Μπορεί να επιτύχω σαν επιχειρηματίας, αλλά αν αποτύχω σαν πατέρας, δεν θα το αντέξω».
Η εξορία στην Αμοργό και η απόπειρα δολοφονίας
Δυο γεγονότα στιγμάτισαν τη ζωή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Το ένα η εξορία του αγαπημένου της στην Αμοργό από την χούντα, τέλη του 1967. «Βρέθηκα μόνη με τρία μωρά, το τρίτο μόλις σαράντα ημερών, δίχως κανένα φίλο δίπλα μας. Κάποια στιγμή, εμπιστεύομαι τα μωρά στη μητέρα μου και πάω στην Αμοργό μ ένα καΐκι. 8 μήνες έμεινα. Όταν αφέθηκε ελεύθερος ο Βαρδής, δεν μπορούσε να γυρίσει στο ναυτικό. Έτσι άλλαξε η ζωή μας, αφού από τότε ασχολήθηκε ενεργά με τις επιχειρήσεις Αργότερα επί Καραμανλή του απονεμήθηκε ο τίτλος ναυάρχου».Το άλλο γεγονός ήταν η απόπειρα δολοφονίας του το 1990 από τη 17Ν.
Όπως είχε αποκαλύψει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, κάθε μεσημέρι, όσο φορτωμένο κι αν ήταν το πρόγραμμα της ημέρας, επέστρεφε πάντα στο σπίτι της για να γευματίσει με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη.