Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στο vradini.gr: Ο χθεσινός σεισμός ήταν κάτι πρωτόγνωρο

Μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή της Θεσσαλίας προκάλεσε ο χθεσινός ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αρκετοί κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, σε ξενοδοχεία ή σε σκηνές προκειμένου να μείνουν ασφαλείς, καθώς σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί.

Μιλώντας στο vradini.gr, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αυτήν τη στιγμή, μιλάει για τις ζημιές που έχουν καταγραφεί και τονίζει πως το κράτος θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες.

Κωνσταντίνος Αγοραστός

Πώς είναι η κατάσταση αυτήν τη στιγμή στην Ελασσόνα και γενικότερα στη Θεσσαλία;

Αυτήν τη στιγμή στην Ελασσόνα αρχίζουν οι έλεγχοι. Στη Λάρισα κάναμε χθες, συνεχίζουμε και σήμερα στα εμβολιαστικά κέντρα, στο τελωνείο, στο Χημείο, στις δομές όπως στα γηροκομεία, στις δομές των παιδιών με ειδικές ανάγκες για να μπουν μέσα. Έχουμε κάνει στα νοσοκομεία, στα κέντρα Υγείας και συνεχίζουμε. Έχουμε κάνει σε σπίτια και σχολεία στην περιοχή του Δαμασίου και του Μεσοχωρίου, στην περιοχή του Ζάρκου, δηλαδή στον δήμο Φαρκαδόνας. Κάνουμε εκεί πέρα με τις υπηρεσίες μας και εμείς ελέγχους.

Χθες διοχετεύσαμε όσους θέλανε να πάνε σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα γιατί εκεί ένιωθαν πιο ασφαλείς, καθώς φοβόντουσαν τους μετασεισμούς στη Λάρισα. Κάποιοι άλλοι πήγαν σε φιλικά σπίτια, ορισμένοι έμειναν έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητα. Κάποιοι έμειναν στις σκηνές που στήσαμε στο Δαμάσι, στο Μεσοχώρι, στον Ζάρκο, στον Τύρναβο. Τους έχουμε δώσει σκεπάσματα , φαγητό, νερό, καθώς υπάρχει πρόβλημα με το νερό. Και η Λάρισα έχει πρόβλημα με το νερό, γιατί υδρεύεται από το Δαμάσι και προφανώς κάτι συνέβη εκεί με τις γεωτρήσεις πιθανολογώ.

Πού εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές;

Έχουμε ζημιές σε επιχειρήσεις και σπίτια. Τα σπίτια της περιοχής έχουν προτεραιότητα, όπως και τα σχολεία, στην εκτίμηση. Θα γίνει πρώτα εκτίμηση για τον αν είναι κατοικήσιμα ή όχι και μετά θα γίνει η εκτίμηση αν είναι πράσινο, κόκκινο ή μπλε, για να μπορέσουν να κάνουν τις αιτήσεις, να τύχουν των σχετικών ευεργετημάτων ανάλογα με τις ζημιές από το κράτος.

Δόθηκε εντολή στους δήμους να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποζημίωσης των οικοσυσκευών από 600 ευρώ έως 6.000 ευρώ.

Εμείς τώρα περιμένουμε το πράσινο φως για να ξεκινήσουμε και σε ορισμένες επιχειρήσεις που πάθανε ζημιές, κυρίως ψυγεία που είχαν φρούτα μέσα και προϊόντα και εμπορικά με εύθραυστα εμπορεύματα, στον Τύρναβο κυρίως που έγινε η μεγαλύτερη ζημιά και ήταν το πλησιέστερο εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Πώς ήταν η νύχτα; Ήταν πιο ήρεμα τα πράγματα;

Η νύχτα ήταν ήρεμη. Είχαμε μετασεισμούς. Στις 04:44 είχαμε τον μεγαλύτερο μετασεισμό.

Έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός;

Δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς. Έχουμε προβλέψει να πάνε κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σημεία που έχουμε στήσει σκηνές και υπάρχει συγχρωτισμός, για να ελέγχουμε τη διασπορά του κορωνοϊού. Εκεί έχουμε στήσει τις ομάδες πρώτης βοήθειας, ένα ασθενοφόρο για να υπάρχει άμεση παρέμβαση άμα χρειαστεί.

Εσείς πώς βιώσατε τον σεισμό;

Ψύχραιμα, εκείνη την ώρα ήμουν στο γραφείο. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Δεν έχω βιώσει ξανά τόσο μεγάλο σεισμό σε ένταση και σε διάρκεια. Κράτησε περίπου 40 δευτερόλεπτα. Έβλεπες ότι δεν σταμάταγε.