Στην έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου της σήμερα το απόγευμα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά στην επίταξη γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη πράξη ως αντιδημοκρατική ενέργεια και κάνει γνωστή την προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια.

Επίσης, ζητά να αρχίσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά, ενώ αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος με το ψήφισμα στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.

Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου αναφέρει:

-Καταδίκη των πρακτικών της επίταξης

-Διακοπή διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης μέχρι να υπάρξει ανάκληση της ΠΝΠ για την επίταξη

-Την επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασης για την αποσυμφόρηση των νησιών και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών

-Να επιμείνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία νέα δομή και να κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες

-Να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

-Να ζητήσει την πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή

-Να ενημερωθεί η Ευρωβουλή

-Να υπάρξει στήριξη όλων των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων

-Να κινηθεί δικαστικά με όλα τα μέσα κατά της ΠΝΠ