Ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε χθες πως οι Μεξικανοί θα πρέπει να ακυρώσουν τους εορτασμούς, ακόμη και να αποφύγουν να ανταλλάξουν δώρα τα Χριστούγεννα προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού, την ώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 στη χώρα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

«Ας αφήσουμε τα χριστουγεννιάτικα δώρα για μια άλλη στιγμή», είπε ο Λόπες Ομπραδόρ, ζητώντας από τους Μεξικανούς να περιορίσουν τους εορτασμούς και να αποφύγουν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ο Μεξικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, «αν δεν έχουν κάτι πολύ σημαντικό να κάνουν», ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία θα αυξήσουν τις κλίνες τους, τον εξοπλισμό και το προσωπικό τους. Ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν θα επιβληθεί lockdown.

Το Μεξικό ανακοίνωσε 12.127 νέα κρούσματα κορωνοϊού χθες Παρασκευή, αριθμός ρεκόρ ημερήσιων νέων μολύνσεων. Εξάλλου η χώρα κατέγραψε για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα covid-19 επί τρεις ημέρες.

O Λόπες Ομπραδόρ επεσήμανε ότι οι συστάσεις του για τον έλεγχο της επιδημίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους κατοίκους της μητροπολιτικής περιοχής της πόλης του Μεξικού, όπου ζουν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, και όπου οι σκηνές εκατοντάδων ανθρώπων να βγαίνουν στα καταστήματα για να ψωνίσουν για τα Χριστούγεννα έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία.

Την Πέμπτη πλήθος κόσμου έσπευσε σε καταστήματα Best Buy για να αναζητήσει προσφορές ενόψει της αποχώρησης της αλυσίδας από το Μεξικό, γεγονός που ανάγκασε τα καταστήματα να κλείσουν για ένα διάστημα.

Η δήμαρχος του Μεξικού Κλαούντια Σάινμπάουμ ζήτησε χθες από τις επιχειρήσεις να στραφούν στην τηλεργασία, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές της πόλης θα ζητήσουν από των περιορισμό όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, όμως τόνισε ότι τα εστιατόρια θα παραμείνουν ανοικτά.

Στο Μεξικό έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1,15 εκατομμύριο κρούσματα covid-19 και σχεδόν 110.000 θάνατοι, ο τέταρτος μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως. Αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς γίνεται περιορισμένος αριθμός διαγνωστικών τεστ, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα είναι «σε κακή κατάσταση».

Ο υφυπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγκο Λόπες- Γακτέλ είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι είναι πιθανό η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα να επιδεινωθεί ως τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ