Περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι επιστήμονες και η κυβέρνηση έχουν συνειδητοποιήσει πως το Λιανεμπόριο έπρεπε να ανοίξει πάση θυσία και όλα δείχνουν πως θα γίνει προσπάθεια οι αγορές με το click away να μην ξανασταματήσουν.

Και αυτό, γιατί όλους αυτούς τους μήνες αποδείχτηκε πως τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στα μικρά μαγαζιά δεν ήταν και τόσο αποτελεσματικά.

Οι καταστηματάρχες και οι έμποροι μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν δείξει ότι μπορούν να τηρούν με ασφάλεια τα μέτρα προφύλαξης χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός στους χώρους εργασίας τους.

Ένα θέμα λοιπόν, είναι η συνεχής λειτουργία του Λιανεμπορίου.

Ένα δεύτερο, πολύ βασικό, θέμα είναι τι θα γίνει το επόμενο διάστημα με τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί.

Αισίως έχουν φτάσει τα δύο εκατ. οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που έχουν περάσει αυτή τη δοκιμασία θωράκισης από τον κορωνοϊό, και στα τέλη Απριλίου πιθανόν να είναι και τρία εκατομμύρια.

Θα μπορούν, λοιπόν, αυτοί οι πολίτες να κυκλοφορούν πιο εύκολα και να αρχίσουν σιγά σιγά να επανέρχονται στην κανονική τους ζωή.

Για παράδειγμα, γιατί όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στο χωριό τους για το Πάσχα ή και νωρίτερα;

Γιατί ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που έχουν εμβολιαστεί, δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό για να πάνε στο εξοχικό τους σπίτι και θα πρέπει να ζούνε εγκλωβισμένοι  στο διαμέρισμα της Αθήνας;

Όλοι οι επιστήμονες αναγνωρίζουν πως όσοι εμβολιάζονται μπορούν, φυσικά, να κολλήσουν ή και να μεταδώσουν τον ιό, όμως τον περνάνε πολύ πιο ελαφριά από τους υπολοίπους και, βέβαια, αποφεύγουν τη διασωλήνωση.

Θα πρέπει, λοιπόν, είτε μας αρέσει είτε όχι, να δοθούν σε αυτούς τους ανθρώπους περισσότερες ελευθερίες για να κινούνται πιο άνετα το επόμενο διάστημα.

Στις 12 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ο Τουρισμός στην Ελλάδα και θα αρχίσουν να έρχονται οι πρώτοι επισκέπτες από χώρες που έχουν μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών.

Τα νησιά και οι παραλίες μας θα γεμίσουν με τουρίστες, ενώ την ίδια ώρα οι Έλληνες πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, δεν θα μπορούν να κάνουν επί ίσοις όροις τις διακοπές τους και να χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα. 

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο θα βρουν μπροστά τους τόσο η Επιτροπή των ειδικών όσο και η κυβέρνηση, τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, όταν θα ανοίξουν οι περισσότερες δραστηριότητες και πολλοί θα είναι εκείνοι οι εμβολιασμένοι που θα θελήσουν να μετακινηθούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Με απλά λόγια, όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να κινούνται πιο ελεύθερα. 

Και προς την περιφέρεια το Πάσχα, και προς τα νησιά και τις παραλίες, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.