Επισήμως άνοιξε χθες (1 Ιουλίου) ο τουρισμός στην Ελλάδα, η οποία και υποδέχτηκε 235 πτήσεις από το εξωτερικό. Οι απαραίτητοι έλεγχοι έγιναν, ενώ η συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού είναι απαραίτητη για την είσοδο στην χώρα μας.

Πάνω από 4.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν σε ταξιδιώτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έγιναν στα αεροδρόμια Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αν και το ειδικό λογισμικό είχε προβλέψει 5.634 μοριακά τεστ, ο αλγόριθμος ανέδειξε τελικά περισσότερα. Αυτό συνέβη επειδή είχε συνδυάσει τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στα εργαστήρια και την επισκεψιμότητα σε κάθε είσοδο στη χώρα.

Παρ όλα αυτά, δεν είχε προβλέψει τον βαθμό επικινδυνότητας ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του τόπου διαμονής του κάθε επιβάτη.

Όσον αφορά στη φόρμα εντοπισμού, τις πρώτες ημέρες τα μέτρα είναι πιο χαλαρά, δεδομένου ότι αυτή μπορεί να συμπληρώνεται ακόμη και μερικές ώρες πριν από την πτήση προς τη χώρα μας.

Τα προβλήματα δεν έλειψαν χθες, αφού κάποιοι τουρίστες δεν είχαν συμπληρώσει τις φόρμες. Τα προβλήματα, ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν.

Αυτό, βέβαια, θα αλλάξει από τη Δευτέρα, αφού όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα, θα υποχρεούνται να συμπληρώνουν τη συγκεκριμένη φόρμα τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

Αυτό διευκρίνισε Στέλιος Πέτσας χθες (1 Ιουλίου) το βράδυ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι θα τηρείται αυστηρά ό,τι προβλέπεται, ενώ θα γίνονται καθημερινά πολλοί έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πέτσας έδωσε διευκρινίσεις και για το τι ισχύει για τους Βρετανούς και Σουηδούς τουρίστες. Όπως επεσήμανε, δεν αποκλείεται η είσοδος τους στη χώρα, αλλά δεν μπορούν να έρχονται με απευθείας πτήσεις στην Ελλάδα μέχρι και τις 15 Ιουλίου.

Παρ όλα αυτά, πρέπει να γνωρίζουν ότι, αφότου υποβληθούν σε έλεγχο για κορωνοϊό στο αεροδρόμιο, θα κατευθύνονται κανονικά στον προορισμό τους. Αν το τεστ τους βγει θετικό, τότε πρέπει να τίθενται σε καραντίνα δύο εβδομάδων.