Οικονομία

Περιστέρης: Αναμένεται να δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

Όσα είπε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ο επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα

peristeris_delphi
Αρθρογράφος: Χαλκιαδάκης Γιάννης
Από Χαλκιαδάκης Γιάννης

Για την δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να γίνει το ακριβώς το αντίθετο από ότι είναι τώρα: μία πρωτοπόρα δύναμη όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης, κατά την συνομιλία του με τον δημοσιογράφο των Financial Times, Peter Spiegel, στο Delphi Economic Forum.

Ο ίδιος, παρουσιάζοντας τον τρόπο που λειτουργεί η επιχείρησή του και την σημασία του συνδυασμού δημοσίων κεφαλαίων και ιδιωτικών επενδύσεων, ανακοίνωσε ότι ως Όμιλος έχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων και επενδύσεων 5 δις ευρώ, που με βάση το στρατηγικό πλάνο αναμένεται τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Συνεχίζοντας ο κ. Περιστέρης, σημείωσε: «Μετά την έγκριση ξεκινάει για εμάς η πιο σημαντική περίοδος», ενώ μιλώντας για το brain drain, διευκρίνισε πως το σχέδιο της χώρας έχει αυτό ακριβώς τον στόχο, να φέρει πίσω τους νέους που έφυγαν γιατί πλέον θα είναι απαραίτητοι και θα υπάρχουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που θα τους περιμένουν.

Παράλληλα, στο νέο θεσμικό πλαίσιο, που βρίσκεται υπό επεξεργασία, τόσο για την αποθήκευση ενέργειας όσο και για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, είπε πως είναι πολύ σημαντικό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον ώστε να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες.

Κατόπιν, χαρακτηρίζοντας πολύ καλή την προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε την ελπίδα, η έγκριση της πρότασης να μην κολλήσει στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών και να προχωρήσει γρήγορα.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε πως η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και την ομάδα της οποίας προΐσταται υπήρξε γρήγορη, αποτελεσματική και εξαιρετική οδηγώντας σε πολύ καλές επιλογές έργων.

Η υλοποίηση είναι μια πολύ πιο απαιτητική διαδικασία που θέλει ταχύτητα και ευελιξία από πλευράς Ευρωπαϊκών Αρχών, ώστε να μην έχουμε προβλήματα καθυστερήσεων που προκύπτουν συνήθως από την Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και να ολοκληρωθούν τα έργα εγκαίρως.

Από ελληνικής πλευράς, επίσης απαιτούνται νομικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις, ενώ ενδεχομένως καλό θα ήταν να τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να παρέχουν εγκαίρως τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, ανέφερε ότι «κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση, οι ξένες τράπεζες ήταν απούσες.

Ωστόσο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπόρεσε να στηρίξει τις σοβαρές και οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, δίνοντας τους πρόσβαση σε χρηματοδότηση και καθιστώντας τις ικανές να φέρουν σε πέρας μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Σήμερα, που οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την Οικονομία γενικότερα, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα για τις εύρωστες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Πιστεύω, μάλιστα, ότι σύντομα και οι ξένες τράπεζες θα δείξουν πάλι ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά καθώς θα βελτιώνεται η Οικονομία».

Δείτε επίσης