Η φυσιολογική ροή των πραγμάτων είναι τα παιδιά να θάβουν τους γονείς. Ατυχώς η ζωή φέρνει πολλές φορές τα πάνω κάτω και πολλοί γονείς έχουν υποχρεωθεί να ζήσουν την τραγωδία της απώλειας ενός παιδιού. Ανάμεσα τους και ο Ρόμπερτ Ρεντφορντ, για πάντα το golden boy της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, που θρηνεί το θάνατο του γιου του Τζέιμς σε ηλικία 58 ετών.

Ο Τζέιμς Ρέντφορντ πέθανε στο σπίτι του στο Marin County της Καλιφόρνια την Παρασκευή από καρκίνο των χοληφόρων πόρων στο ήπαρ, ο οποίος διαγνώστηκε ενώ ήταν σε αναμονή για μεταμόσχευση τον περασμένο Νοέμβριο. Ο γιος του θρύλου του κινηματογράφου έδινε μάχη ενάντια στην Πρωτογενή Σκληρυντική Χολαγγειίτιδα, μια σπάνια αυτοάνοση νόσο που επηρεάζει το ήπαρ, για σχεδόν 30 χρόνια.

«Η θλίψη είναι ανυπολόγιστη με την απώλεια ενός παιδιού. Ο Τζέιμι ήταν ένας στοργικός γιος, σύζυγος και πατέρας. Η κληρονομιά του ζει μέσα από τα παιδιά του, την τέχνη, τις ταινίες και το αληθινό πάθος για τη συντήρηση και το περιβάλλον», ανέφερε εκπρόσωπος του 84χρονου Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Πρόσθεσε ότι ο ηθοποιός θρηνεί με την οικογένειά του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και ζητά να γίνει σεβαστή η ανάγκη τους για ιδιωτικότητα.

Το πρωί της Δευτέρας, η σύζυγός του, Κάιλ, δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφίες του σκηνοθέτη και ακτιβιστή για να τιμήσει τη ζωή του. «Ο Τζέιμι πέθανε σήμερα. Είμαστε λυπημένοι. Έζησε μια όμορφη, εντυπωσιακή ζωή και αγαπήθηκε από πολλούς. Θα λείψει πολύ. Ως σύζυγός του επί 32 χρόνια, είμαι πολύ ευγνώμων για τα δύο εντυπωσιακά παιδιά που μεγαλώσαμε μαζί. Δεν ξέρω τι θα κάναμε χωρίς αυτά τα τελευταία 2 χρόνια».

Η μάχη του Τζέιμς Ρέντφορντ είχε ξεκινήσει από την παιδική ηλικία, ενώ το 1993 έκανε δύο μεταμοσχεύσεις ήπατος. Ο φιλάνθρωπος συνέχισε ιδρύοντας το James Redford Institute For Transplant Awareness, το οποίο ήταν ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την εκπαίδευση ανθρώπων σχετικά με τη δωρεά οργάνων και ιστών.

Αργότερα ίδρυσε με τον πατέρα του το μη κερδοσκοπικό The Redford Center, με στόχο την παραγωγή ταινιών και την παροχή επιδοτήσεων σε κινηματογραφιστές που επικεντρώνονται στο περιβάλλον και το κλίμα με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση για την κλιματική αλλαγή.