Έφυγε από τη ζωή του σήμερα Τετάρτη σε ηλικία 88 ετών, ο γραφίστας Joaquín Salvador Lavado, ευρύτερα γνωστός ως Quino, ο οποίος δημιούργησε τον χαρακτήρα της διάσημης μικρής Mafalda το 1964.

Ο Quino γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1932 στην πόλη Φουενγκιρόλα της Ισπανίας. Η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αργεντινή μετά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Μεντόσα της Αργεντινής.

Ο Joaquín Salvador Lavado ήταν ο δημιουργός των πιο μεταφρασμένων κόμικς στην ισπανική γλώσσα.

Ο Quino δημιούργησε τη Mafalda στην πρώτη του δουλειά ως σχεδιαστής διαφημίσεων, το 1962. Το κοριτσάκι θα ήταν ο χαρακτήρας ενός διαφημιστικού κομματιού, το οποίο είχε απορριφθεί από τις εφημερίδες εκείνη την εποχή.

Η έκδοση του κόμικ συνεχίστηκε μέχρι το 1973. Μετά από σχεδόν 2.000 κόμικς, ο Quino αποφάσισε να μην συνεχίσει πια να σχεδιάζει τη Mafalda. Αλλά συνέχισε να δημιουργεί ιστορίες με πολιτικό τόνο, συχνά για την καταπίεση και την κοινωνική ανισότητα, για εφημερίδες σε πολλές χώρες. Η Mafalda είχε επιλεχθεί ως εκπρόσωπος για την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού της UNICEF.