Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» και μίλησε εφ’ όλης της ύλης για το ηχητικό Παππά – Μιωνή, για την υπόθεση Novartis αλλά και για τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Εάν η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι είχε στηθεί παρακράτος: Καταρχάς δε μιλάμε εμείς για παρακράτος, ο κ. Παππάς στη συνομιλία που είδε το φως της δημοσιότητας αναγνωρίζει ότι υπήρχε παρακράτος επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος το γνώριζε από το 2016 τουλάχιστον και δεν έκανε κάτι για αυτό.

Φαίνεται να έχει δώσει μια γενική ενημέρωση, όπως ο ίδιος είπε, αφού δεν αμφισβήτησε τη γνησιότητα του ηχητικού ντοκουμέντου, στον πρώην πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Έχουμε τις δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος είπε ότι ήταν ενήμερος ο κ. Τσίπρας άρα μένει ο κ. Τσίπρας να κάνει ένα πράγμα. Ή να διαγράψει τον κ. Παππά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή αλλιώς αναλαμβάνει την ευθύνη του παρακράτους.»

Αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας: Έχω βάλει ένα ερώτημα, «γνώριζε ο κ. Τσίπρας ή δε γνώριζε;». Για αυτό ή διαγράφεις τον κ. Παππά ή αλλιώς αναλαμβάνεις την ευθύνη του παρακράτους. Χθες, ήταν ένα θέατρο του παραλόγου, όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη κάτι έχεις κάνει λάθος. Η ευθύνη δεν τελειώνει λέγοντας ότι «αυτό δεν ήταν η έκφραση των αυθεντικών μου πεποιθήσεων.»

Για το ότι ο κ. Παππάς είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το ύφος της συνομιλίας: «Ποιον κοροϊδεύουν;»

Για το αν το παρακράτος είναι του κ. Παππά ή του κ. Μιωνή: «Νομίζω ότι με όλα όσα έχουμε δει αυτές τις μέρες, είναι ξεκάθαρο ότι άλλα λέει το πρωί και άλλα το μεσημέρι, νομίζω μιλάμε για παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Παπαγγελόπουλο.»

Για το αν πρέπει ο κ. Τσίπρας να «πάει παρακάτω» το θέμα: Καταρχάς πρέπει να τοποθετηθεί επί του θέματος. Η χθεσινή συζήτηση ήταν σαν να μην καταλαβαίνουν τίποτα όλοι οι Έλληνες. Εσείς καταλάβατε ότι πρέπει να αναλάβει κάτι ο κ. Τσίπρας;

Ήταν μια υπεκφυγή του κ. Παππά σε σχέση μόνο με το ύφος του. Εδώ μιλάμε για παρακράτος, για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, για ανθρώπους που έβγαζαν λεφτά. Οι δηλώσεις του κ. Παππά είναι συγκεκριμένες, δεν είναι δικά μας λόγια. Δεν μπορείς να λες απλά ότι το ύφος σου δεν ήταν σωστό όταν συμβαίνουν όλα αυτά.»

Αν ήταν επικεφαλής του παρακράτους ο πρώην πρωθυπουργός: «Αυτό δεν το ξέρει κανείς αυτήν τη στιγμή. Αυτό το ξέρει ο ίδιος για αυτό του ζητάμε να μιλήσει. Είναι κατάσταση που δεν έχουμε βιώσει ξανά στη Μεταπολίτευση. Μιλάμε για κορυφαίους υπουργούς που εν γνώσει τους και κατά δήλωσή τους γνώριζαν ή συμμετείχαν στο παρακράτος.»

Για το αν θα πρέπει να θεωρούνται «θέσφατα» οι δηλώσεις του κ. Μιωνή: «Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει καθόλου στη συζήτηση φράσεις του κ. Μιωνή παρά μόνο φράσεις του κ. Παππά τις οποίες δεν αμφισβήτησε και θεωρεί θετικές.»

Για την κατάθεση αναφοράς στον εισαγγελέα για παράνομη ηχογράφηση του κ. Μιωνή από τη γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κας Γεροβασίλη και του υπευθύνου για θέματα δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, κου Κουβέλη: Έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν οποιαδήποτε νομική ενέργεια. Θέλω να υπενθυμίσω, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάσει του νόμου 4356/2015 του κ. Παπαγγελόπουλου έφερε νομοσχέδιο στη Βουλή κατά το οποίο, ακόμα και παράνομο αποκτηθέν υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιου είδους υπόθεση. Κατήργησε το νόμο 6 ημέρες πριν τις εκλογές, προφανώς για να μην αφορά μετέπειτα οποιαδήποτε υπόθεση υπουργών ή άλλων στελεχών του κόμματος.

Επανήλθε σε ένα μέρος αυτή η διάταξη το φθινόπωρο του 2019 με τροπολογία των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και αφορά τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται τέτοιου είδους υλικό, μόνο όταν αφορά την τεκμηρίωση κακουργηματικών αδικημάτων.

Άρα είναι υποκριτικό να έχουν κατηγορηθεί άνθρωποι όπως ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Γεωργιάδης τα προηγούμενα χρόνια και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα.»

Για το αν θα κρέμεται το πολιτικό σκηνικό για το επόμενο διάστημα από όποια ηχογράφηση βγαίνει στο προσκήνιο: Δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει τους Έλληνες η ηχογράφηση, τους ενδιαφέρει να μάθουν την αλήθεια και τους ενδιαφέρει να γίνει η ζωή τους καλύτερη.

Άρα εμείς θα πιέζουμε πάντα για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια και ταυτόχρονα θα προχωρούμε το δικό μας έργο, το οποίο δεν σταματάει και έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών αυτής ιδίως στον τουριστικό κλάδο που πλήττεται και μετά να δώσουμε γερές βάσεις για την επανεκκίνηση χωρίς να ξεχνάμε τα εθνικά μας θέματα καθημερινότητας του πολίτη.»

Για το ότι η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η ηχογράφηση έγινε από το 2016 και τη χρησιμοποιεί τώρα η κυβέρνηση για να καλύψει τον κ. Σαμαρά και τον κ. Παπασταύρου και όσα θα έρχονταν στο φως της δημοσιότητας: «Η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να λέει ό,τι θέλει, όμως οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι ήταν σε εξέλιξη η προανακριτική εδώ και μήνες.

Επομένως, δεν είναι θέμα προσανατολισμού ποιος φέρνει κάποιο στοιχείο στην προανακριτική, είναι στο πλαίσιο των εργασιών που ξέραμε ότι λήγει 30/06.»

Για τις κατηγορίες του κ. Παπαγγελόπουλου ότι δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει την κατάθεσή του στην προανακριτική: «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Ποιος θα φανταζόταν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος είχε μια παντοδυναμία, ότι δε θα έχει το ψυχικό σθένος να αντιμετωπίσει ερωτήσεις. Είναι δικαίωμά του και μπορεί να κάνει ό,τι νομίζει και δε θα ήθελα να κάνω άλλο σχόλιο για τις εργασίες της προανακριτικής.»

Για το αν θα οδηγήσει η ιστορία με τον κ. Παππά σε Ειδικό Δικαστήριο: «Δεν το γνωρίζω αυτό, αυτό το γνωρίζει η προανακριτική για αυτό και εμείς επιμένουμε στο πολιτικό διακύβευμα και στο πολιτικό ερώτημα “αν γνώριζε ή όχι ο κ. Τσίπρας”.

Για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης και αν θα ζητήσει αποζημίωση το ελληνικό κράτος από τη Novartis: Αυτό θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Αυτό που έχει σημασία όμως τώρα είναι να αναρωτηθούν όσοι ακούνε, γιατί δεν έγινε τίποτα τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν έχει ασχοληθεί κανείς με ένα υπαρκτό ζήτημα διαφθοράς;

Αντ’ αυτού, αυτό που έκαναν ήταν να κατασκευάσουν μια πολιτική σκευωρία για να σπιλώσουν πολιτικούς αντιπάλους, μεταξύ των οποίων δύο πρωθυπουργούς και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κάτι που αποδείχτηκε ότι ήταν όντως σκευωρία.»

Για το αν οι πολιτικοί θα μιλάνε ως υπουργοί ή ως πολίτες (αναφορικά με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη): Η υπόθεση του κ. Γεωργιάδη τραβάει εδώ και πολύ καιρό και εξέφρασε μια προσωπική αγανάκτηση. Η κυβέρνηση δεν έχει ανακατευτεί στα θέματα της δικαιοσύνης και ουδέποτε έχει δείξει ότι δε σέβεται τις εξουσίες, σε αντίθεση με άλλους.»

Για τα θέματα οικονομίας: «Είναι δύσκολα τα πράγματα γιατί έχουμε έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων που περιμένουν τους μήνες του καλοκαιριού να απασχοληθούν εποχικά και να ισοφαρίσουν κάποιους μήνες του χειμώνα από το επίδομα ανεργίας.

Εμείς έχουμε φροντίσει να επεκταθεί το πρόγραμμα αναστολής εργασίας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στους μήνες του Ιουνίου και του Ιουλίου, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων.

Κοιτάζουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να καλύψουμε το κενό των μη πληρωμών των δεδουλευμένων για τον Ιούνιο.»

Για τις δηλώσεις Ακάρ: «Τι να πει κανείς; Αυτή η φρασεολογία είναι απαράδεκτη και καθόλου εποικοδομητική. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια έμπρακτη αποκλίμακωση από πλευράς Τουρκίας προκειμένου να καθίσουμε να συζητήσουμε τη μία και μοναδική διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Εφόσον γίνει η αποκλιμάκωση, εδώ είμαστε να συζητήσουμε γιατί θέλουμε να σεβόμαστε πάντα το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.»