Πέτσας: Η κοινωνία απορρίπτει διχαστικές πρακτικές

Πολιτικά χαρακτηριστικά αποδίδει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών στα πρόσφατα επεισόδια που έγιναν στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. 

Ο Στέλιος Πέτσας εξαπολύει βολές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα έγιναν και όξυναν την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και γιατί προκλήθηκε ένταση στην κοινωνία. 

«Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπουμε μέρος του ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσεται με περιθωριακές μειοψηφίες που ζητούν προνομιακή μεταχείριση, έξω από το πλαίσιο του νόμου, του καταδικασθέντος από την ελληνική Δικαιοσύνη για 11 δολοφονίες, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, “τζογάροντας” και με την υγεία των πολιτών», σημειώνει με έμφαση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ενώ σε ό,τι αφορά τις αντοχές της κυβέρνησης και τα πολιτικά της αποθέματα, ο ίδιος τονίζει:

«…Η αντοχή αυτή βασίστηκε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης επενδυτών και αγορών. Πάνω σε αυτή την εμπιστοσύνη οικοδομούμε τις συνθήκες βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, που θα μας επιτρέψει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη».

Πρόσφατα, κ. υπουργέ, είχαμε τα επεισόδια στη Ν. Σμύρνη, με την Αστυνομία να επιτίθεται σε πολίτη. Και από την άλλη βλέπουμε συγκεντρώσεις υπέρ του Κουφοντίνα, με την Αστυνομία να επιχειρεί να διαλύσει συγκεντρώσεις από συγχρωτισμό. Τελικά, ποιο πρέπει να είναι το πραγματικό έργο της Ελληνικής Αστυνομίας;

«Το έκρυθμο κλίμα των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, είναι, πλέον, προφανές ότι έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση καταδικάζει σε όλους τους τόνους οποιαδήποτε μορφή βίας. Όταν, μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις για υπέρμετρη βία από Όργανα που είναι επιφορτισμένα με την τήρηση της τάξης, κινούνται άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες διερεύνησης, όπως έγινε με το περιστατικό της περασμένης Κυριακής, όταν με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα ανθυπαστυνόμος, στο πλαίσιο Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Οι άνθρωποι της Αστυνομίας, σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες όπως τον τελευταίο έναν χρόνο, υπηρετούν αδιάκοπα το καθήκον για την ασφάλεια των πολιτών. Στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία κοινωνική αναταραχή, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα των τελευταίων ημερών που έχει καλλιεργηθεί με αφορμή και την υπόθεση Κουφοντίνα. Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπουμε μέρος του ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσεται με περιθωριακές μειοψηφίες που ζητούν προνομιακή μεταχείριση, έξω από το πλαίσιο του νόμου, του καταδικασθέντος από την ελληνική Δικαιοσύνη για 11 δολοφονίες, εν μέσω, μάλιστα, πανδημίας, “τζογάροντας” και με την υγεία των πολιτών. Η κοινωνία έχει προσπεράσει, προ πολλού, αυτές τις διχαστικές πρακτικές και η Δημοκρατία μας δεν υποκύπτει σε κανέναν εκβιασμό».

Κύριε υπουργέ, πόσο αισιόδοξος είστε ότι τελικά θα ξεπεράσουμε την πανδημία και θα επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή, και πότε προβλέπεται κάτι τέτοιο να γίνει;

«Η σταδιακή άρση των πρωτόγνωρων περιορισμών που έχουμε ζήσει τον τελευταίο χρόνο, είναι κοντά. Θα δώσουμε τις επόμενες εβδομάδες την τελευταία μάχη με το χρόνο. Και για να βγούμε νικητές πρέπει να καταπολεμήσουμε την κόπωση και να τηρήσουμε όσο πιο πιστά γίνεται τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί. Η επιχείρηση “Ελευθερία” εξελίσσεται με απόλυτη επιτυχία, και μέχρι τέλος Απριλίου εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Σταδιακά, τους επόμενους μήνες, ο αριθμός των εμβολίων που θα παραλαμβάνουμε, θα αυξάνεται, και έτσι θα πλησιάζουμε στην επίτευξη του τελικού στόχου, που είναι το “χτίσιμο” του τείχους ανοσίας. Παράλληλα, “τρέχουν” οι διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το “πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό”, μία δικαίωση, ουσιαστικά, της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού, που στόχο έχει τη διευκόλυνση των Ευρωπαίων πολιτών στις μετακινήσεις τους. Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέχρι το Πάσχα θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, όμως οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων, καθώς η χαλάρωση και ο εφησυχασμός τρέφουν τον κορωνοϊό. Οφείλουμε, παράλληλα, να στηρίξουμε την Οικονομία, ιδίως όσους επλήγησαν περισσότερο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Από πλευράς μας, ως υπουργείο Εσωτερικών, στηρίζουμε έμπρακτα την Αυτοδιοίκηση, μέσω εκτάκτων χρηματοδοτήσεων, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η νέα ενίσχυση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για ελάφρυνση από την καθίζηση που υπέστησαν στα έσοδά τους εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Τέλος, είμαστε σε συνεννόηση για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις, ιδίως της Εστίασης, που πλήττονται από την πανδημία, σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη».

Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα παρατεταμένα lockdown, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και εκνευρισμός. Θεωρείτε ότι φαινόμενα βίας που σημειώνονται έχουν να κάνουν με την έλλειψη κοινωνικότητας όπως αυτή, στην ουσία, παρατηρείται σχεδόν ένα χρόνο τώρα;

«Κατανοώ την κόπωση των πολιτών από τους παρατεταμένους περιορισμούς, ενδεχομένως ναι, υπάρχει και μία σωρευμένη ένταση. Ωστόσο, δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, ούτε να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις από μεμονωμένα περιστατικά. Στη συντριπτική πλειονότητα, οι πολίτες έχουν τηρήσει τα μέτρα ευλαβικά και σε αυτούς πιστώνεται το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας. Είμαστε στην τελευταία στροφή αυτού του μαραθωνίου. Ας συνεχίσουμε τη συλλογική προσπάθεια και ας μην γκρεμίσουμε ό,τι με τόσο κόπο έχουμε όλοι μαζί καταφέρει. Αλλά και ο πολιτικός κόσμος, ιδίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οφείλει να δείξει τη δέουσα υπευθυνότητα και ωριμότητα, χωρίς να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί αυτή την ψυχολογική κόπωση των πολιτών».

Όλα όσα συμβαίνουν έχουν επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα, και συνεχώς όλο και ψιθυρίζουν ορισμένοι την πιθανότητα εκλογών κοντά στο τέλος του έτους. Πόσο κοντά είναι μία τέτοια πιθανότητα και από τι θα εξαρτηθεί; Χρειάζεται μία πολιτική εκτόνωση της κοινωνίας;

«Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας. Προτεραιότητά μας είναι η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για το οποίο έχουμε εκλεγεί, προκειμένου να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

«Η Οικονομία άντεξε γιατί κέρδισε την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών. Σε αυτή την εμπιστοσύνη οικοδομούμε τις συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης».

Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, είναι οι οικονομικές συνέπειές του, είναι τα επιπλέον οικονομικά βάρη που αναγκάζεται η κυβέρνηση να δαπανήσει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Επιπλέον, έχουμε σεισμούς, που σημαίνει χρήματα σε δήμους και βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Είχαμε δαπάνες για την αντιμετώπιση καιρικών ακραίων φαινομένων. Έχουμε κινητικότητα σε ελληνοτουρκικές σχέσεις, που σημαίνει επιπλέον δαπάνες εξοπλιστικές.

Όλα αυτά, κ. υπουργέ, βάζουν την κυβέρνηση σε alert και δοκιμάζουν την αντοχή της. Το απόθεμά της μέχρι πού φτάνει;

«Εδώ και ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση αυτή κλήθηκε να διαχειριστεί αλλεπάλληλες κρίσεις ταυτόχρονα, και άντεξε. Βρισκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που πλήττονται από την πανδημία, με ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο χρειαστεί. Στηρίξαμε έμπρακτα τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τους δίδυμους ισχυρούς σεισμούς στη Θεσσαλία, εκταμιεύοντας άμεσα 900.000 ευρώ για τους τρεις πληγέντες Δήμους, ώστε να δοθούν στους κατοίκους οι αποζημιώσεις των 600 έως 6.000 ευρώ που αφορούν την κοινωνική προστασία. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Οι αντοχές της ελληνικής Οικονομίας αποτυπώθηκαν στα πρόσφατα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ του 2020. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Οικονομία παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον Τουρισμό επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή από ό,τι πολλοί ανέμεναν. Και η αντοχή αυτή, βασίστηκε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης επενδυτών και αγορών. Πάνω σε αυτή την εμπιστοσύνη οικοδομούμε τις συνθήκες βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, που θα μας επιτρέψει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά και να ενισχύουμε την αποτρεπτική ικανότητα της πατρίδας μας».

«Επαναφέρουμε την κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ»

Αλλάζετε το νόμο για την εκλογή των αιρετών της Τ.Α., ενώ επανέρχεστε και στο 43% ως βάση για την εκλογή δημάρχων. Τι ανάγκη προκύπτει και το αλλάζετε;

«Με το νέο νόμο, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, βάζουμε οριστικό τέλος στην ακυβερνησία των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας με την κατάργηση της ala carte “απλής αναλογικής”, που σε πολλές περιπτώσεις έφερε εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες σε “ομηρεία”, χωρίς να τους επιτρέπει ουσιαστικά να υλοποιήσουν την πολιτική και το έργο για το οποίο εκλέχθηκαν. Επαναφέρουμε την κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς παζάρια, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε και αποδείχθηκε στην πράξη ότι εξυπηρετούσε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο στο 43% διασφαλίζει μία διευρυμένη θητεία 5 ετών, που εξασφαλίζει αποτελεσματική διακυβέρνηση, απαραίτητη για την τοπική ανάπτυξη και συνοχή. Επιπλέον, το νομοσχέδιο έρχεται σε εντελώς ουδέτερο πολιτικά χρόνο, καθώς απέχουμε κατά πολύ από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»