Προειδοποίηση ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο συνεχίζει να προστατεύει από τον κορωνοϊό σε περίπτωση καθυστέρησης στη χορήγηση της δεύτερης δόσης, απευθύνουν το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BionNTech και η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.

Σημειώνεται ότι η Δανία ενέκρινε καθυστέρηση έως και έξι εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων, ενώ το ζήτημα να καθυστερήσει η δεύτερη δόση εξετάζεται και στην Γερμανία σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

Όπως δήλωσε, υπάρχει έλλειψη, ενώ επιδιώκεται και η επιτάχυνση του εμβολιασμού περισσότερων πολιτών με την πρώτη δόση. Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε την περασμένη εβδομάδα και η Βρετανία.

«Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν έχουν αξιολογηθεί σε διαφορετικά προγράμματα δοσολογίας, καθώς η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή έλαβε τη δεύτερη δόση μέσα στο  χρονικό παράθυρο που καθορίστηκε στον σχεδιασμό της μελέτης», τόνισαν οι εταιρείες σε κοινή τους ανακοίνωση, αναφερόμενες στην πρώτη και την ενισχυτική δεύτερη δόση που χορηγούνται σε χρονική απόσταση τριών εβδομάδων.

«Δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η προστασία μετά την πρώτη δόση διατηρείται μετά από 21 ημέρες», υπογράμμισαν.