Την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, θα  υποβάλουμε την  αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ(FDA) , για επείγουσα έγκριση μόλις είναι διαθέσιμα τα δεδομένα ασφαλείας του εμβολίου, υποστήριξε ο Έλληνας CEO της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλάς, με την προϋπόθεση ότι θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα.

«Ο FDA απαιτεί δεδομένα ασφαλείας τουλάχιστον δύο μηνών για να δώσει το “πράσινο φως”», είπε ο κ. Μπουρλάς, υποστηρίζοντας πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και πως μπορεί να παρασκευαστεί με ασφάλεια, λέγοντας ότι :

«Θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να συλλεγούν τα δεδομένα ασφαλείας των κλινικών δοκιμών του εμβολίου», προσθέτοντας πως η Pfizer θα ξέρει σε λίγο καιρό, πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο.

Για να συμπληρώσει πως «Η εταιρεία θα παρακολουθεί και θα συγκεντρώνει τα δεδομένα ασφαλείας για δύο χρόνια», τονίζοντας ότι «Το ορόσημο του Νοεμβρίου είναι η καλύτερη εκτίμηση της εταιρείας», διεμηνύοντας πως αυτό μπορεί να αλλάξει.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του CEO της Pfizer επιβεβαιώνουν την ηγετική θέση της φαρμακευτικής, αλλά και της γερμανικής BioNTech, με την οποία αναπτύσσει το εμβόλιο, στη αγορά.

Kαι αυτό γιατί, εάν η εταιρεία τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, θα είναι η πρώτη με εμβόλιο που θα φέρει κανονιστική έγκριση, δηλαδή έγκριση από μια αρχή όπως ο FDA, για χρήση διεθνώς, ενώ το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο έχουν άδεια μόνο για χρήση εγχωρίως.

Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer , η οποία  αναπτύσσει το υποψήφιο εμβόλιο με τη γερμανική BioNTech SE, είχε δηλώσει ότι αναμένει να έχει δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου -αν προστατεύει τουλάχιστον την πλειονότητα των εμβολιασμένων ατόμων από την ασθένεια- έως την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Μάλιστα, υποθέτοντας ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα, είχε επισημάνει πως  σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αμέσως μετά τη λήψη των δεδομένων ασφαλείας, χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.