Η νευροτοξική ουσία «Νόβιτσοκ» έρχεται και πάλι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, όταν ακόμα ένας σκληρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι, φαίνεται πως έχει δηλητηριαστεί από τον παράγοντα αυτόν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι (02/09) η γερμανική κυβέρνηση.

Η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «απόπειρα φόνου με νευροτοξικό παράγοντα», προσθέτοντας ότι περιμένει τις εξηγήσεις της Μόσχας για το περιστατικό.

«Η απόπειρα αυτή εναντίον του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης είναι σοβαρή και για τον λόγο αυτό αποφάσισα να κάνω η ίδια μια δήλωση», είπε η Μέρκελ.

Και πρόσθεσε: «Από τις 22 Αυγούστου ο κ. Ναβάλνι νοσηλεύεται εδώ στην Γερμανία και για ανθρωπιστικούς λόγους και μετά από επιθυμία της οικογένειάς του μεταφέρθηκε εδώ. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα δηλητηριάστηκε με Νοβιτσόκ και αυτό βρέθηκε από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε».

«Είναι θύμα εγκληματικής ενέργειας και το καταδικάζω απερίφραστα εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης», είπε επίσης η Γερμανίδα Καγκελάριος. Πρόσθεσε ότι ελπίζει να αναρρώσει και είπε ακόμα ότι εξέτασε το θέμα με τον Πρόεδρο αλλά και με τους επικεφαλής της Βουλής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η πορεία της υγείας του

Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε από το Charite Hospital του Βερολίνου, στο οποίο νοσηλεύεται ο Ναβάλνι, ανέφερει ότι παραμένει σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας, με την αναπνοή του να υποστηρίζεται.

Ο γιατρός που τον παρακολουθεί πρόσθεσε επίσης πως ενώ τα συμπτώματα υποχωρούν, αναμένεται να υποφέρει από μια μακρά περίοδο ασθένειας.

Ο Ναβάλνι φαίνεται να έχει εκτεθεί στις ίδιες χημικές ουσίες με τον πρώην Ρώσο κατάσκοπο Σεργκεί Σκίπαλ, στο Σάλισμπερι, το 2018.

Ποιοι έφτιαξαν αυτή την ουσία με την θανατηφόρο επίδραση;

Υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικές «συνταγές» στην οικογένεια ουσιών που ανήκει το Νόβιτσοκ, και όλες αναπτύχθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Το Νόβιτσοκ, είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους νευρικούς παράγοντες που δημιουργήθηκε ποτέ, είναι στα ρώσικα σημαίνει «νεοφερμένο». Τα στοιχεία του διασπείρονται ως μια εξαιρετικά λεπτή σκόνη και όχι ως αέριο ή ατμός. Μπορούν να εισπνευστούν, να καταποθούν ή να απορροφηθούν μέσω του δέρματος.

Συμπτώματα

Όπως και με άλλους νευρικούς παράγοντες, οι χημικές ουσίες του μπλοκάρουν την ακετυλοχολινεστεράση, ένα ένζυμο που δρα στο νευρικό σύστημα. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ακούσια συστολή όλων των μυών, οδηγώντας σε καρδιακή ανακοπή και ασφυξία.

Μετά τη δηλητηρίαση των Σεργκέι και Ιουία Σκριπάλ, η Ντέιμ Σάλι Ντέιβις, επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της Αγγλίας, εξέδωσε «εξαιρετικά προληπτικές» συμβουλές προς τους ενδιαφερόμενους.

Είπε συγκεκριμένα: «Συμβουλή μου είναι να πλένετε τα ρούχα σας και να σκουπίζετε τυχόν προσωπικά αντικείμενα, παπούτσια και τσάντες, με καθαριστικά ή μωρομάντηλα πριν τα φορέσετε με τον συνηθισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να ζητήσετε συμβουλές από έναν επαγγελματία υγείας εκτός εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα, βέβαια τα συμπτώματα είναι άμεσα και δυσάρεστα.»

Υπάρχει αντίδοτο;

Όλοι οι νευρικοί παράγοντες έχουν ως αντίδοτο την ατροπίνη, αλλά πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό.

Μεγάλο πρόβλημα σε αυτό, είναι πως μπορεί να χρειαστεί χρόνος για τη διάγνωση κάποιας νευροτοξικής ουσίας.

Αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο;

Το Novichok είναι «εξαιρετικά παράνομο», «εξαιρετικά ισχυρό» και δημιουργήθηκε για να αποφύγει τον εντοπισμό, αναφέρει η κα Ντέιβις..

Είναι σημαντικό ότι πολλές από τις χημικές ουσίες του Νόβιτσοκ, είναι τα λεγόμενα δυαδικά όπλα – με δύο λιγότερο τοξικά πρόδρομα χημικά που μπορούν να αναμιχθούν πριν από τη χρήση.

Αυτό τα καθιστά ασφαλέστερα για μεταφορά και χρήση.

Ένα από αυτά είναι το Νόβιτσοκ-5, που προέρχεται από την εξαιρετικά ισχυρή χημική ουσία Α-230. Τα πρόδρομα χημικά του είναι συνηθισμένα οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα και μπορούν να παρασκευαστούν νόμιμα σε παραγωγούς γεωργικών χημικών.

Σύμφωνα με τον Δρ. Βιλ Mιρζαγιάνοφ, ο οποίος εργάστηκε στο πρόγραμμα Νόβιτσοκ στη Σοβιετική Ένωση έως ότου έφυγε στις ΗΠΑ, η νόμιμη χρήση πρόδρομων χημικών ήταν σκόπιμη καθώς σήμαινε ότι δεν περιλαμβάνονται στον ελεγχόμενο κατάλογο της Σύμβασης για τα χημικά όπλα….

Με πληροφορίες από Sky News