Πιερρακάκης: Η Ελλάδα μπορεί να καινοτομεί με συνέργειες και ανοιχτούς ορίζοντες

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελεί ένα Σχέδιο Μάρσαλ,  προβλέποντας  πόρους με τους οποίους μπορεί  να χρηματοδοτηθεί  πλήρως ο τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς απαιτεί ταχύτητα στην εκτέλεση όλων των έργων, εστίασε ο υπουργός Eπικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια του  δείπνου δικτύωσης που παρέθεσαν από κοινού το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Στην ομιλία του, ο κ. Πιερρακάκης  ανέφερε πως  η κυβέρνηση θα δώσει νέα εργαλεία στήριξης των ΜμΕ, για την προσαρμογή τους σε κάθε εξέλιξη σχετική με το ψηφιακό περιβάλλον, καθώς πρόκειται για στόχο που πρέπει να επιτευχθεί και θα επιτευχθεί, αφού  έχει  και τις δυνατότητες και τους ανθρώπους  για να το πετύχει, λέγοντας ότι:

«Σε έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται, η Ελλάδα μπορεί και καινοτομεί, η Ελλάδα διακρίνεται. Αυτό γίνεται εφικτό με την εξαιρετική συνεργασία στελεχών του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με την έμπνευση και την ομαδική δουλειά όλων.

Χαίρομαι που είμαι ανάμεσα σε startuppers, σε ανθρώπους που τολμούν και κάνουν την ιδέα τους πράξη και συγχαίρω το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για τη διοργάνωση.

Η πρόκληση της «επόμενης ημέρας» απαιτεί συνέργειες και ανοιχτούς ορίζοντες. Από μεριάς μας, είναι απαραίτητο να εφοδιάσουμε τους πολίτες με τα κατάλληλα εργαλεία και τις δεξιότητες και να ενθαρρύνουμε καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες».

Μάλιστα, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση του «Vradini.gr», στο περιθώριο της εκδήλωσης, έκανε λόγο για τις τεράστιες δυνατότητες που μας δίδονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, εξηγώντας  πώς σε εύλογο χρόνο θα ολοκληρωθεί  και η λειτουργία του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου,  Κωνσταντίνος Μαραγκός, στην τοποθέτησή  του είπε  μεταξύ άλλων, ότι:

«Το Επιμελητήριο λειτουργεί ως επιταχυντής ανόρθωσης της ελληνικής Οικονομίας μέσω της αξιοποίησης στενών συνεργασιών της Γερμανικής και Ελληνικής Επιχειρηματικότητας» και πρόσθεσε πως: «στις δύσκολες στιγμές, με τις προκλήσεις που προέκυψαν από την πανδημία, στήριξε με πολλές δράσεις τα μέλη του, αλλά και συνολικά το επιχειρηματικό κοινό.

Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε, ήταν σημαντικές και ουσιώδεις, υλοποιώντας ένα πλούσιο σε δράσεις και υπηρεσίες έργο, έχοντας κύριο στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών, επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών,

ενώ διατήρησε στενή συνεργασία αφενός με την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK), αφετέρου με τα αρμόδια υπουργεία της Γερμανίας».

Νωρίτερα, ανοίγοντας την εκδήλωση, ο γενικός διευθυντής και μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, μίλησε για την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας σημειώνοντας ότι:

«Το βασικότερο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν σήμερα οι επιχειρήσεις, είναι η ψηφιακή επανάσταση που έρχεται και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η 4η βιομηχανική επανάσταση».

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Δρ. Κελέμης, «Σήμερα, οφείλουμε όλοι μας να αντιληφθούμε ότι η καινοτομία διαμορφώνει το αύριο, είναι το μέλλον της κοινωνίας και της οικονομίας.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στηρίζει την καινοτομία, δίδει ιδιαίτερη σημασία σε δράσεις που συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των startups, προσφέρει ευκαιρίες σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να «συστηθούν» στη γερμανική επενδυτική κοινότητα, με τα μέλη του να αναζητούν συστηματικά νέες ιδέες, ώστε να τις αναδείξουν και να τις προωθήσουν ιδιαίτερα προς τη Γερμανία.

 Ιδέες που έχουν όλες τις προοπτικές να εξελιχθούν σε άκρως επιτυχημένα κοινά διμερή επενδυτικά εγχειρήματα».

Ολοκληρώνοντας,  η εκτελεστική αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Σοφία Εφραίμογλου,

έδωσε έμφαση στα ερευνητικά έργα που υλοποιεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με επίκεντρο την καινοτομία και εξελιγμένες εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που μπορούν να αξιοποιηθούν ευρέως στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και στο επιχειρείν.

Η ίδια,  στάθηκε ιδιαιτέρως  στην υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα ακοής να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις με ζωντανή προβολή υποτίτλων, μέσω της χρήσης έξυπνων γυαλιών.

Ένα πρόγραμμα που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη και προώθηση της εγχώριας πολιτιστικής κληρονομίας και του τουριστικού προϊόντος στο ξενόγλωσσο κοινό.