Πιερρακάκης: Βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με ψηφιακές λύσεις

Για την επόμενη ημέρα της ψηφιοποίησης του κράτους, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  Κυριάκος Πιερρακάκης, περιγράφοντας νέες εφαρμογές που καλύπτουν από τον δακτύλιο και την κίνηση στους δρόμους, μέχρι τις μεταβιβάσεις και τα άυλα συναινετικά διαζύγια, κατά την τοποθέτησή του στο Olympia Forum II που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.  

Στην ομιλία του, ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε την ψηφιοποίηση όλου του κράτους εντός του επόμενου διαστήματος, μέσα από την επιτάχυνση των έργων που ήδη δρομολογούνται, αλλά και μέσω επενδύσεων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός  στον συντονιστή της συζήτησης, πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ,  Αιμίλιο Περδικάρη, έρχονται άμεσα μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα διορθώσουν και θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό, κυρίως, στις τηλεπικοινωνίες, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών και μειώνοντας τις τιμές.

Πρόκειται για 440 έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στον προϋπολογισμό.

Ενδεικτικά, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε τη δυνατότητα δορυφορικού internet, το οποίο θα ανταγωνιστεί τις οπτικές ίνες. Άλλο παράδειγμα αποτελούν τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών για τη διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με νησιά,

η χρηματοδότηση επέκτασης γραμμών οπτικών ινών σε 812.000 περιοχές που είναι οικονομικά ασύμφορες για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά και η ανάληψη του κόστους διακλάδωσης των γραμμών οπτικών ινών στα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας.
 
Κατόπιν, έκανε λόγο για την  αναβάθμιση 4,8 εκατ. γραμμών στις τηλεπικοινωνίες, που  θα αναβαθμίσουν την ποιότητα και την τιμολόγηση των υπηρεσιών για τους πολίτες, διορθώνοντας τον ανταγωνισμό και επιταχύνοντας το επόμενο μεγάλο έργο που αφορά στις “έξυπνες πόλεις” με συνολικό προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι το Gov.gr αποτελεί τη μεγαλύτερη ψηφιακή μεταρρύθμιση της χώρας που συνιστά μια ομπρέλα υπηρεσιών και δράσεων.

Από τις 8,8 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές πριν από δύο χρόνια, έχουμε φτάσει στις 150 εκατ. συναλλαγές, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Η επιτυχία του οφείλεται στο γεγονός ότι όλα εντάσσονται σε ένα στρατηγικό πλάνο, το οποίο έχει συνοχή και στόχευση.