Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν χθες αφενός τη διερεύνηση τρόπων για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο και αφετέρου την κατάρτιση μιας λίστας κυρώσεων που θα τεθεί σε ισχύ στην περίπτωση που η κατάσταση με την Τουρκία επιδεινωθεί.  

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων βρέθηκαν όλες οι πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων, από τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο έως και την εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη και τη Συρία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το πρώτο βήμα θα είναι μια ύστατη προσπάθεια για διάλογο. Όμως εάν η Άγκυρα εξακολουθήσει να ενεργεί με τον ίδιο τρόπο, τότε οι Ευρωπαίοι θα σκληρύνουν τη στάση τους, παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων ότι «οι κυρώσεις δεν είναι στην ατζέντα».

«Θα συνεχίσουμε σε ένα μονοπάτι μείωσης της έντασης. Και σίγουρα, οι γεωτρήσεις σε διαφιλονικούμενα νερά με την Ελλάδα, είναι κάτι που αυξάνει την ένταση», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική

«Ταυτόχρονα, θα ετοιμάσουμε τις εναλλακτικές μας σχετικά με μελλοντικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως συνέπεια των τουρκικών πράξεων», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναμένεται να παρουσιάσει τη λίστα με τις κυρώσεις, εντός του Αυγούστου.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει σε όλους τους τόνους την πρόθεσή της να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ελληνικής ΑΟΖ και η διατύπωση του Μπορέλ περί «διαφιλονικούμενων νερών» έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Αθήνας.

Η Ελλάδα πιέζει για κυρώσεις, η ΕΕ επιμένει στο διάλογο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το EURACTIV, η Αθήνα χθες ζήτησε κυρώσεις που θα «παραλύσουν» την οικονομία της Τουρκίας, στοχεύοντας σε βασικούς τομείς της όπως για παράδειγμα ο τραπεζικός κλάδος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του EURACTIV, οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη αποφασίσει το πλαίσιο των κυρώσεων κατά συγκεκριμένων προσώπων και νομικών οντοτήτων για την περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ.

Ωστόσο, η Αθήνα δήλωσε πως αν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τότε οι κυρώσεις θα πρέπει να χτυπήσουν την ήδη εύθραυστη οικονομία της Τουρκίας. Ο Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει απτά μέτρα εντός του Αυγούστου ενώ μια έκτακτη σύνοδος Εξωτερικών Υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί στην περίπτωση που σημειωθεί κάποιο «επεισόδιο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Βάσει ενός τέτοιου σεναρίου, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί τον άρθρο 42 της Συνθήκης της Λισαβόνας και να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη συνάντηση.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Ασφάλεια και την Άμυνα τον περασμένο Ιούνιο, οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να συνεχίσουν την οικοδόμηση μιας κοινής αντίληψης για το άρθρο 42, βάσει σεναρίων τους επόμενους μήνες.

Απαιτείται ομοφωνία για κυρώσεις

Ωστόσο, απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων και δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή υπάρχει.

Η Γαλλία και η Αυστρία επιτέθηκαν εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη Βιέννη να  ζητά μάλιστα να σταματήσουν αμέσως οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας στην ΕΕ.

Γάλλος διπλωμάτης σχολίαζε ότι η Ευρώπη πρέπει να δει ποια εργαλεία διαθέτει, όχι μόνο οικονομικά, ώστε να αντιδρά αμέσως στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, εάν είναι απαραίτητο.

«Η Τουρκία δεν είναι εχθρός, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας», δήλωσε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η απαραίτητη ομοφωνία για ανάληψη δράσης για την Τουρκία θα είναι μεγάλη πρόκληση.

Το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία υιοθέτησαν παρόμοια στάση, ενώ η Ιταλία και η Γερμανία, που κατέχουν την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, υιοθέτησαν πιο ήπιο τόνο.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει διαφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με το ποιος παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ενώ η Γαλλία επιμένει να κατονομάζει ευθέως την Τουρκία, η Γερμανία και η Ιταλία επιθυμούν μια πιο γενική διατύπωση.

Ο σκληρός τόνος από το Παρίσι οφείλεται σε ένα περιστατικό στην Ανατολική Μεσόγειο στο οποίο η Γαλλία κατήγγειλε ότι οι τουρκικές φρεγάτες ήταν «εξαιρετικά επιθετικές» απέναντι σε ένα γαλλικό ναυτικό πλοίο που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Πηγή: EURACTIV