Περισσότερα από 200 αρχαία νομίσματα που είχαν κλαπεί από μουσείο στη Νότια Ιταλία, επιστράφηκαν από ιερέα στον οποίο εξομολογήθηκε ο δράστης.

Ο δράστης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιερέα, του ζήτησε να επιστρέψει τα κλοπιμαία στον αρχαιολογικό χώρο του Paestum, κοντά στη Νάπολη.

Ο δράστης, μάλιστα επέμενε, τα νομίσματα να παραδοθούν προσωπικά στον διευθυντή του αρχαιολογικού χώρου. «Πρόκειται για την τελευταία πράξη μεταμέλειας, από κάποιον που έχει μετανοήσει», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Από τα 208 νομίσματα που επιστράφηκαν, τα επτά ήταν ψεύτικα, ωστόσο τα περισσότερα προέρχονται από τον 3ο αιώνα π.Χ μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Το Paestum (Αρχαία Ποσειδωνία), αρχικά μια ελληνική αποικία η οποία στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, έχει τρεις από τους καλύτερα διατηρημένους ελληνικούς ναούς στον κόσμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστρέφονται κλοπιμαία από αρχαιολογικούς χώρους, ακόμη και έπειτα από ολόκληρες δεκαετίες. Πρόσφατα, ο διευθυντής της Πομπηίας έκανε γνωστό πως μια γυναίκα επέστρεψε αρχαία επειδή νόμιζε πως ήταν καταραμένα.