Πηνειός ποταμός: Υποχώρησαν τα νερά του και φανέρωσαν εκπλήξεις (pics-vid)

Εκπλήξεις έκρυβε ο Πηνειός, όταν υποχώρησε η στάθμη του νερού, φανερώνοντας αρκετά μύδια, τα οποία είναι τα μύδια του γλυκού νερού.

Ο Πηνειός ποταμός αποτελεί πηγή ζωής για τη Θεσσαλία εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα αποδεικνύεται αστείρευτος από πλευράς προσφοράς αλλά και γεμάτος εκπλήξεις.

Τι είναι τα μύδια του γλυκού νερού;

Μέσα από το zogaris.blogspot μαθαίνουμε ότι «ένα από τα πιο γοητευτικά στοιχεία της βιωτής των ποταμών και λιμνών είναι τα μύδια του γλυκού νερού – ποικιλόμορφες αχιβάδες που επιτελούν σημαντικές οικολογικές υπηρεσίες. Τα μύδια αυτά είναι σαν «ζωντανά φίλτρα» για το νερό – ένα μύδι μπορεί να φιλτράρει έως και 40 λίτρα νερού την ημέρα.

Τα μύδια έχουν και μια ιδιαίτερη σχέση με τα ψάρια – ως λάρβες ζουν πάνω στα ψάρια και έτσι μεταναστεύουν μαζί τους. Τα μύδια δημιουργούν και ειδικούς βιοτόπους στον πυθμένα των ποταμών – εκεί ζουν πολλά και διάφορα άλλα είδη ζωής, ένα ψάρι μάλιστα γεννά τα αυγά του μέσα στα μύδια. Πολλά είδη μυδιών του γλυκού νερού είναι εξαιρετικά μακρόβια – ζουν περισσότερο από 100 χρονιά!».

Πηνειός ποταμός: Υποχώρησαν τα νερά του και φανέρωσαν εκπλήξεις (pics-vid) | 202109230539353184

Ο ποταμός Πηνειός (Υγρότοπος με Κωδικό 140116000, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων), αποτελεί κυρίαρχη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Πηνειός ποταμός: Υποχώρησαν τα νερά του και φανέρωσαν εκπλήξεις (pics-vid) | 202109230539337150

Σύμφωνα με την αίτηση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας 2016, από το Δήμο Λαρισαίων γίνεται γνωστό ότι στις όχθες και τα πρανή του αναπτύσσεται υδρόβια βλάστηση, που χαρακτηρίζεται από φυτοκοινωνίες ελοφύτων (καλαμιώνες) με κυριαρχία του Phragmites australis (αγριοκάλαμο). Ενδιαφέρουσα είναι η πλούσια βλάστηση από λεύκες (Populus spp.), πλατάνια (Platanus orientalis), ιτιές (Salix spp.), βάτα (Rubus spp.), αγριοτριανταφυλλιές (Rosa canina), σπάρτα (Spartium junceum) και αναρριχώμενα φυτά (κισσούς κ.λ.π.). Στα παραποτάμια δάση του Πηνειού διατηρείται μία αξιόλογη πανίδα (σαΐνια – Accipiter brevipes και μαυροπελαργοί – Ciconia nigra).

Πηνειός ποταμός: Υποχώρησαν τα νερά του και φανέρωσαν εκπλήξεις (pics-vid) | 202109230539447999

Άλλο αξιόλογο σπάνιο είδος πανίδας του οικοσυστήματος αυτού είναι η βίδρα (Lutra lutra), της οποίας οι τελευταίοι πληθυσμοί επιβιώνουν ακόμα στα καθαρότερα τμήματα. Εκτός από χώρο φωλιάσματος και διαβίωσης για πολλά είδη πανίδας, οι στενές αυτές λωρίδες βλάστησης αποτελούν και διαδρόμους επικοινωνίας και εποικισμού (corridors).

Πηνειός ποταμός: Υποχώρησαν τα νερά του και φανέρωσαν εκπλήξεις (pics-vid) | 202109230539521834

Πηγή – Φωτογραφίες: larissanet