Πιο ισχυρή η Ελλάδα στη διεθνή σκακιέρα

Με γέμισε υπερηφάνεια η απάντηση και η στάση του Νίκου Δένδια, υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του. Με τεκμηριωμένα στοιχεία, λέγοντας την αλήθεια, ξεκαθάρισε προς όλους τις εθνικές γραμμές. Ναι, υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές. Ναι, ισχύει η Συνθήκη της Λωζάννης. Είναι μουσουλμανική και όχι τουρκική η μειονότητα στη Θράκη. Δεν θα υπήρχε στρατός στα ελληνικά νησιά αν δεν ήταν προφανείς, βέβαια, οι βλέψεις της Τουρκίας ότι, όταν και όποτε βρει την ευκαιρία και αν ποτέ τής τη δώσουμε (π.χ. Κύπρος) να καταλάβει κάποιο ή κάποια από τα μικρά ή μεγάλα νησιά μας του Αν. Αιγαίου. Είναι βέβαιο πως οι Έλληνες πιλότοι θα αναχαιτίζουν τα τουρκικά μαχητικά όταν και όποτε αυτά τολμούν να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Σε απόλυτη συμφωνία και συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το υπουργείο Εξωτερικών χτίζει νέες συμμαχίες και ενισχύει παλιές στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας. Είναι ασταθής η γειτονιά μας, και η αναβάθμιση των σχέσεών μας με τις χώρες του Κόλπου, σε συνδυασμό με την άριστη συνεργασία – συμμαχία  με το Ισραήλ και την Αίγυπτο μας κάνουν πιο ισχυρούς σε όλα τα επίπεδα. Η Τουρκία μετά την Αραβική Άνοιξη είχε αυξήσει τους δεσμούς – συμμαχίες με το μουσουλμανικό – αραβικό τόξο.

Τώρα, τα πράγματα αλλάζουν. Η αμυντική διπλωματία ενισχύει τη διπλωματική συνεργασία. Οι κανόνες καλής γειτονίας πρέπει να είναι σύμφωνοι με το Διεθνές Δίκαιο και τον αμοιβαίο σεβασμό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισαν προς όλους, πως η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει το διάλογο με την Τουρκία και επιδιώκει τη συνεννόηση, όχι όμως υπό το κράτος του φόβου και των απειλών της Τουρκίας. Είμαστε ισχυροί και τα εθνικά μας δίκαια είναι ταυτόσημα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν διεκδικούμε τίποτα, αποβλέπουμε μόνο στην ειρήνη, και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι. Δεν παραχωρούμε τίποτα.