Την 1η Φεβρουαρίου, όπως όλα δείχνουν έχει κλειδώσει για να γυρίσουν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου πίσω στα θρανία και στα δια ζώσης μαθήματα.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ότι προτεραιότητα είναι η επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βάζοντας τέρμα σε μια σεναριολογία για άνοιγμα πρώτα άλλων δραστηριοτήτων, αλλά επισήμανε ότι απαιτούνται προσεκτικά βήματα.

Μετά το άνοιγμα της αγοράς ειδικοί και κυβέρνηση θέλουν προηγουμένως να έχουν μια πρώτη ασφαλή αποτίμηση από τη λειτουργία των καταστημάτων. Το διάστημα των δυο εβδομάδων αποτελεί μια ασφαλή απόσταση για να φανεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα.

Άλλωστε η επαναλειτουργία μόνο της Γ Λυκείου μόνο όπως είχε σημειώσει και στη συνέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής» η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή έχει τεχνικές δυσκολίες και για αυτό δεν ήταν εφικτή. Στην κυβέρνηση δίνουν σημασία στα προσεκτικά βήματα γιατί θέλουν ό,τι ανοίγει να μην οδηγηθεί ξανά στο να κλείσει.

Σχετικά με το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται το άνοιγμα των καταστημάτων ΟΠΑΠ,  υπό αυστηρούς κανόνες. Πρόκειται για ένα τομέα που αφορά πολλούς εργαζομένους.

Πάντως ο γενικός ο κανόνας που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι να παρακολουθεί σε ημερήσια αλλά και σε εβδομαδιαία βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και λαμβάνει αποφάσεις ύστερα από εισηγήσεις των ειδικών.

Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των επτά προηγούμενων ημερών καθορίζουν τις επόμενες ενέργειες.

Οι εμβολιασμοί – Σύντομα ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 80

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι και στους εμβολιασμούς. Χθες εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 14.156 πολίτες, που πρόκειται για ημερήσιο υψηλό έως σήμερα. Τα σημεία όπου διεξάγονται οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν, αφού προστέθηκαν 65 κέντρα υγείας, 144 νέα σημεία εμβολιασμού. 

Έως την Τρίτη είχαν χορηγηθεί περισσότερες από 107.000 δόσεις εμβολίου. Συνεπώς, ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού που αφορούσε τους υγειονομικούς, τους πιο ευάλωτους και τους πολίτες άνω των 85 ετών που μπορούν να προσέλθουν να εμβολιαστούν μόνοι τους. Σύντομα η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού θα ανοίξει και για τις ηλικίες από το 80 στα 84 χρόνια.

Έως τα μέσα Μαρτίου θα αρχίσουν να λειτουργούν και τα τέσσερα μεγάλα κέντρα εμβολιασμού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν 20.000 συμπολίτες μας καθημερινά.

Παρά ταύτα, ο ρυθμός των εμβολιασμών στην Ελλάδα -όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- θα παραμείνει συνδεδεμένος με τον ρυθμό των παραλαβών. Όσα εμβόλια παραδίδονται στη χώρας μας θα χρησιμοποιούνται ταχύτατα, πάντοτε με μέριμνα να τηρείται απόθεμα που θα διασφαλίζει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους έχουν λάβει την πρώτη.