Πολιτική

Ποιος είναι ο εκλεκτός του Κυριάκου;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα γνωρίζει καλά τα εθνικά θέματα και θα διαθέτει την πολιτική ευελιξία των χειρισμών τους.

Tης Ειρήνης Μπέλλα

Η απόφαση έχει ληφθεί από τον πρωθυπουργό για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γύρισε από το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο με την… πλάκα γραμμένη. Το όνομα για το ποιον θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα το ξέρει, ωστόσο, ένας πάρα πολύ μικρός αριθμός στενών συνεργατών του και αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα από το Μέγαρο Μαξίμου. Και ο ίδιος στη χθεσινή συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν άνοιξε καθόλου τα χαρτιά του και απέφυγε την παράθεση ονομάτων υπό το φόβο των διαρροών.

Με την τουρκική επιθετικότητα να κλιμακώνεται στην απόφαση του πρωθυπουργού μέτρησε ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ένα πρόσωπο που να γνωρίζει καλά τα εθνικά θέματα και να διαθέτει την πολιτική ευελιξία των χειρισμών τους.

Τέσσερα είναι τα επικρατέστερα ονόματα για το ποιοι, πιθανότατα, θα λάβουν το προεδρικό χρίσμα:

Δ. Αβραμόπουλος

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρείται πολύ πιθανή υποψηφότητα, καθώς διαθέτει το διεθνές κύρος και τη δυνατότητα επικοινωνίας με ξένους ηγέτες. Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά από πέντε χρόνια πετυχημένης πορείας στο εξωτερικό, είχε δηλώσει ότι θέλει να είναι παρών στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η επιλογή του δεν θα φέρει εσωτερικές αντιδράσεις στο κόμμα, καθώς είναι ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξης. Έχει υπάρξει αντιπρόεδρος του κόμματος και έχει διατελέσει σε κορυφαία υπουργεία. Επίσης, διαχρονικά η σχέση του με τον πρωθυπουργό ήταν άριστη.

Ωστόσο, είναι δύσκολο ο κ. Αβραμόπουλος να ψηφιστεί από το ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υποψήφιο προερχόμενο από τη συντηρητική παράταξη.

Παναγιώτης Πικραμμένος

Το άλλο ισχυρό όνομα που είναι πάνω στο τραπέζι είναι αυτό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου. Είναι ένα πρόσωπο που ο πρωθυπουργός σέβεται και εκτιμά πολύ την άποψή του. Για αυτό και ήθελε οπωσδήποτε να τον συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του. Ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που διετέλεσε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, διαθέτει, επίσης, την πολιτική εμπειρία να χειριστεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τα εθνικά θέματα και να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. Κυρίως, είναι ένα πρόσωπο που έχει διακριθεί για το ήθος του και για αυτό τυγχάνει του σεβασμού όλου του πολιτικού κόσμου. Η επιλογή του δεν θα έχει εσωκομματικές αντιδράσεις, ωστόσο δύσκολα θα ψηφιστεί από το ΚΙΝ.ΑΛ. γιατί ανήκει στην κυβερνητική παράταξη.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Το όνομα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο, με μεγάλες πιθανότητες να προταθεί. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλήξει τελικά ότι θέλει τη συναίνεση του ΚΙΝ.ΑΛ. η επιλογή του ίσως αποτελεί μια λύση. Από τη μία γιατί η ίδια η Φώφη Γεννηματά ανέφερε το όνομά του ως ένα από αυτά που θα ήταν ικανά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, και από την άλλη γιατί δεν θα αντιμετωπίσει εσωκομματικές αντιδράσεις, καθώς ο κ. Βενιζέλος από την εποχή της συγκυβέρνησης με τον κ. Σαμαρά διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης, είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να χειριστεί τα εθνικά θέματα.

Σταύρος Δήμας

Ο Σταύρος Δήμας συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ήταν το πρόσωπο που είχε προταθεί το Δεκέμβριο του 2014 από τη Νέα Δημοκρατία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά δεν εξασφάλισε και στις τρεις ψηφοφορίες τις απαιτούμενες ψήφους, καθώς ήταν ειλημμένη η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε, να ρίξει την κυβέρνηση της Ν.Δ. Ως πρώην αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και με μία επιτυχημένη πορεία ως Ευρωπαίος επίτροπος μπορεί να χειριστεί πολιτικά και εθνικά ζητήματα.

Πάντως, η επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου δείχνει να έχει αποκλειστεί, ενώ άλλο ένα όνομα που «παίζει» είναι αυτό του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Γιαννίτση. Αν προκριθεί μία γυναικεία υποψηφιότητα φαβορί είναι η Μαρία Δαμανάκη και η προέδρος του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Όχι» Τσίπρα και Γεννηματά στον εκλογικό νόμο λ300

Τα εθνικά θέματα, με έμφαση στα Ελληνοτουρκικά και στα αποτελέσματα από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς και τον εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, έθεσε ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε χθες με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός του ΚΚΕ, που θα τον συναντήσει τη Δευτέρα.

Με την πεποίθηση ότι «η εθνική γραμμή είναι δεδομένη», ο πρωθυπουργός τούς ενημέρωσε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, τις προοπτικές που μπορεί να έχει μια πιθανή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, τις διπλωματικές συμμαχίες, αλλά και την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό την αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας, κάτι που δεν είναι δεκτό από το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, κυβερνητικοί κύκλοι στηλίτευαν τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι «δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας». Η θέση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, όσον αφορά τη Χάγη συμπίπτει με την πρωθυπουργική άποψη ότι η προσφυγή σε αυτή θα πρέπει να αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του έδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς το νέο εκλογικό νόμο που αναμένεται να φέρει τη Δευτέρα στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 22 Ιανουαρίου. Εισέπραξε τα πρώτα «όχι» από τον κ. Τσίπρα και από την κ. Γεννηματά, που δήλωσε ότι θα τον καταψηφίσει, καθώς δεν συμφωνεί με το ανώτατο όριο του μπόνους των 50 εδρών, ζητώντας ως ανώτατο όριο τις 35 έδρες. Ο εκλογικός νόμος της κυβέρνησης περιλαμβάνει το πρώτο κόμμα να παίρνει μπόνους 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%, και μετά, για κάθε μισή μονάδα επιπλέον, θα αυξάνεται το μπόνους κατά μία έδρα. Δηλαδή το κόμμα που θα έχει 40% θα έχει μπόνους 50 έδρες.

Από την Έντυπη Έκδοση

Δείτε επίσης