Την πεποίθηση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ικανό να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της κρίσης, εξέφρασε ο πρόεδρος  της Πειραιώς  Γιώργος Χαντζηνικολάου, κατά την ετήσια γενική συνέλευση, επισημαίνοντας πως  προτεραιότητά  του είναι η στήριξη με νέες χρηματοδοτήσεις.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η ελληνική Οικονομία θα δεχτεί όλο το βάρος των επιπτώσεων της κρίσης στο γ΄ τρίμηνο του 2020, οπότε το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί, σε τριμηνιαία βάση, στα χειρότερα επίπεδα της πρόσφατης κρίσης», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς  Χρήστος  Μεγάλου, στην διαδικτυακή γενική συνέλευση των μετόχων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «Η Οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε ανάκαμψη από το δ΄ τρίμηνο του 2020 και το 2021», λέγοντας πως φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί και θα επιστρέψει σε ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Αναφορικά με τη σημαντική συμβολή της Πειραιώς στη χρηματοδότηση της Οικονομίας, υποστήριξε ότι τους 6 πρώτους μήνες του έτους, η Τράπεζα έχει εκταμιεύσει νέα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, κινούμενη εντός του ετήσιου στόχου που προβλέπει νέα παραγωγή δανείων 5 δισ. ευρώ.

Συνεχίζοντας ο κ. Μεγάλου, μιλώντας για τις επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος το 2019, έκανε λόγο για την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, τη βελτίωση της ρευστότητας και την εξυγίανση των ισολογισμών.

Επιπλέον με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που συνολικά οδήγησαν σε κερδοφορία, η κεφαλαιακή επάρκεια κινήθηκε σε υψηλότερα των εποπτικών απαιτήσεων επίπεδα.

Για να προσθέσει  ότι «Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, η Τράπεζα Πειραιώς και δύο ακόμη τράπεζες που ακολούθησαν, προχώρησαν σε εκδόσεις ομολόγων Tier II, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, σε 4 εκδόσεις από τα μέσα του 2019.

Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 900 εκατ. με δύο εκδόσεις, τον Ιούνιο 2019 και τον Φεβρουάριο 2020, οι οποίες προσέλκυσαν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και αντίστοιχη υπερκάλυψη».

Όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διευκρίνισε πως οι τράπεζες βρίσκονται στο σωστό δρόμο και η συμβολή του «Ηρακλή» θα είναι καθοριστική, εξηγώντας πως η  Πειραιώς ετοιμάζει δύο τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, με τη Vega 5 δισ. ευρώ,  και τη Phoenix 2 δισ. ευρώ.

Κατόπιν, ο CEO της Τράπεζας, δίνοντας έμφαση στην πιστωτική επέκταση,  ανέφερε ότι αυτή ήταν ισοσκελισμένη, από αρνητική προηγουμένως, για τις επιχειρήσεις, ενώ παραμένει αρνητική για τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, η ρευστότητα βελτιώθηκε με αύξηση των καταθέσεων κατά 4%, στα 159 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε στο 84% από 95% στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Στη συνέχεια, ο κ. Μεγάλου μιλώντας για τις επιδόσεις  το 2019, στάθηκε ιδιαιτέρως στη συνεργασία – ορόσημο με την Intrum για τη μεταφορά της πλατφόρμας διαχείρισης του συνόλου των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας και των νέων που θα δημιουργηθούν, λέγοντας πως «Η  Πειραιώς ήταν η πρώτη που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση και ακολουθήθηκε από τις άλλες τράπεζες.

Η συμφωνία με την Intrum είναι 10ετής, η εταιρεία θα διαχειρίζεται και NPEs τρίτων, ενώ έχει ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά μας στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων».