Πειραιώς: Στόχος η χρηματοδότηση των πελατών ώστε να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη το 2021 | Pireos Megalou 16 08 20

Με κέρδος 125 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε το προ φόρων αποτέλεσμα της Τράπεζας Πειραιώς το 2ο 3μηνο 2020,  έναντι ζημίας 340 εκατ. ευρώ  το 1ο 3μηνο του ιδίου έτους, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 82 εκατ. ευρώ το 2ο 3μηνο 2020 σε σύγκριση με 19 εκατ. ευρώ το 2ο 3μηνο 2019 και ζημία 232 εκατ. ευρώ το 1ο 3μηνο 2020.

«Η ζήτηση για αναστολή δόσεων έχει μειωθεί και δεν περιμένουμε να αυξηθεί », είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα τριμήνου, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των πελατών και τη μείωση του ρίσκου,  ώστε να επιτευχθεί  ισχυρή ανάπτυξη το 2021.

Ο ίδιος, σημείωσε πως «Παραμένει βέβαια σε συγκεκριμένα κομμάτια του δανειακού χαρτοφυλακίου τα οποία δέχονται σοβαρό πλήγμα ωστόσο δεν διαχέεται σε ολόκληρο το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας»

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις πρώτες ενδείξεις όσον αφορά την κουλτούρα, αλλά και τη δυνατότητα πληρωμής από την πλευρά των πελατών που προκύπτουν από τα μορατόρια ύψους 1 δισ. ευρώ, των οποίων η ισχύς έληξε.

«Το 80% των συγκεκριμένων πελατών εξυπηρέτησε κανονικά το δάνειό του μετά την λήξη της αναστολής, γεγονός που αποτελεί μια πρώτη θετική ένδειξη», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κάνοντας λόγο πως  η ζήτηση για ένταξη στα προγράμματα αναστολής πληρωμής δόσεων έχει μειωθεί, εξέλιξη που επίσης κρίνεται επί του παρόντος θετική.

Κατόπιν μίλησε και για το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, λέγοντας ότι «Το πρόγραμμα-γέφυρα θα στηρίξει σημαντικά τους συνεπείς δανειολήπτες.

Από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας θα μπορούσαν να ενταχθούν δάνεια από 1,1 έως 1,4 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο όπως έδειξε η πρώτη ημέρα, καθώς υποβλήθηκαν 4.000 αιτήσεις, εκ των οποίων το 99% είναι επιλέξιμοι».

Όσον αφορά τις χορηγήσεις, ο κ. Μεγάλου διευκρίνισε πως η  τράπεζα στο τέλος Ιουλίου είχε χορηγήσει μέσω των διαφόρων προγραμμάτων αλλά και με ίδιους πόρους δάνεια ύψους 3,2 δισ. ευρώ με στόχο οι χορηγήσεις να ανέλθουν το 2020 τα 5 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις  τιτλοποιήσεις, στάθηκε ιδιαιτέρως στον εντατικό ρυθμό με τον οποίο προχωρά η  τράπεζα, για τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων αθροιστικού ύψους 7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως  στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Το πρώτο πακέτο με την ονομασία Phoenix αφορά 58.000 στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, 22.000 πελατών με μέση αξία δανείου τις 90.000 ευρώ, με το 67%  των οποίων  είναι  ήδη καταγγελμένα.

Το δεύτερο πακέτο με την ονομασία Vega, 53.000 δανείων που αντιστοιχούν σε 18.000 πελάτες, αφορά σε 1 δισ. ευρώ στεγαστικά και 4 δισ. ευρώ εμπορικά.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο των 600 εκατ ευρώ με δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (Iris), ανέφερε πως κατατέθηκαν ήδη οι δεσμευτικές προσφορές ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η πώληση άλλων 200 εκατ. ευρώ, που αφορά δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις,  στο πλαίσιο του πακέτου Trinity.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μεγάλου εξήγησε  ότι οι προκλήσεις είναι πρωτοφανείς ωστόσο βασικός στόχος της τράπεζας Πειραιώς παραμένει η μείωση του ρίσκου μέσω του περιορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ενίσχυση της κερδοφορίας, υπογραμμίζοντας πως «η τράπεζα Πειραιώς θα έχει ρόλο κλειδί στην διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την χρηματοδότηση της οικονομίας».

Ειδικά, για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε  ότι «αποτελούν μια ευκαιρία για ισχυρή ανάκαμψη αλλά και για την υλοποίηση δομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας».

Πιο αναλυτικά, η τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε καθαρά έσοδα από τόκους 727 εκατ. ευρώ , παρουσιάζοντας αύξηση 1% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, ανήλθαν στα 151 εκατ. ευρώ, αύξηση 3% σε ετήσια βάση.

Τα λειτουργικά έξοδα, ήταν  μειωμένα κατά 10% σε ετήσια συγκρίσιμη βάση, στα 428εκατ. ευρώ, ενώ το αποτέλεσμα προ προβλέψεων και φόρων, ανήλθε  στα 470 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 17% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, ήταν αυξημένες οι προβλέψειςστα 670 εκατ. ευρώ, με 341 εκατ. ευρώ σχετιζόμενες με το Covid-19, ενσωματώνοντας τις εκτιμήσεις για το νέο μακροοικονομικό περιβάλλον στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας

Τα κέρδη προ φόρων εξαιρουμένων των επιπτώσεων του Covid-19, ανήλθαν  στα 126 εκατ. ευρώ το 6μηνο 2020 έναντι 57 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, ανήλθε  στο 16,0%, δείκτης CET-1 στο 14,0%, ενώ ήταν ισχυρός  ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας στο 169%,  και δείκτης δανείων προς καταθέσεις στο 83%.