Μέχρι το τέλος του μήνα, θα φανεί ποια θα είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ  του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Πυραμίς Μεταλλουργία, Νίκου Μπακατσέλου και της γερμανικής BSH, ιδιοκτήτριας του εργοστασίου της Πίτσος.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε  παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα», είχε δηλώσει ο κ. Μπακατσέλος, προσθέτοντα πως «Αν επέλθει συμφωνία με την BSH αυτό θα γίνει άμεσα καθώς υπάρχουν τα μηχανήματα, τα καλούπια και οι πιστοποιήσεις»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με  ασφαλείς πληροφορίες, η πρότασή του  επικεφαλής της  Πυραμίς,  στοχεύει στην ανάπτυξη παραγωγικής δραστηριότητας ελληνικών κουζινών, πιθανόν με νέο σήμα.

Μάλιστα, η BSH, στην περίπτωση που συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, θα παραχωρήσει το δικαίωμα στο ελληνικό εργοστάσιο να παράγει για λογαριασμό της κάποιους όγκους προϊόντων για διάστημα 1-2 ετών.

Κατ αυτό τον τρόπο,  θα γίνει ομαλά η μετάβαση στη νέα δραστηριότητα του Έλληνα επιχειρηματία, με νέα σειρά προϊόντων ελληνικής παραγωγής, πιθανόν με νέο σήμα αφού η BSH δεν προβλέπεται να παραχωρήσει τα σχετικά δικαιώματα.

Παράλληλα, αν η γερμανική εταιρεία συμφωνήσει, αυτό θα σημάνει άμεση επανεκκίνηση,  καθώς η μονάδα είναι πλήρως λειτουργική, με τους 200  έλληνες εργαζόμενους,  να είναι  έτοιμοι  να πιάσουν και πάλι δουλειά.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Μπακατσέλος, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που έγινε στο εργοστάσιο,  έχει δεσμευθεί να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού, που σήμερα έχει μπει στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου περιμένοντας να αποζημιωθεί, προτείνοντας νέες συμβάσεις ενώ σχεδιάζει να επενδύσει σε περαιτέρω ανάπτυξή του, καθώς η λειτουργία του, μετά τον πρώτο χρόνο,  θα απαιτήσει επιπλέον προσωπικό

Υπενθυμίζεται  πως η γερμανική πολυεθνική Bosch Siemens Hausegerate (BSH), είχε αποφασίσει τη μετεγκατάστασης της επιχείρησης στη περιοχή της Μαγούλας,  αλλά  μετά και την  απαράδεκτα αρνητική τοποθέτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων,  στη  νέα περιοχή, είχε αποφασίσει  να κλείσει το εργοστάσιο της Πίτσος το 2017, ωστόσο ύστερα από τις πολιτικές πιέσεις,  αναγκάστηκε να παρατείνει τη λειτουργία του μέχρι τις αρχές του 2020.

Βέβαια, οι κινήσεις δεν είχαν αποτέλεσμα, παρά τη κυβερνητική παρέμβαση,  δεδομένου ότι η πρόθεση της BSH να κλείσει το εργοστάσιό της στην Ελλάδα, ήταν ήδη γνωστή, οπότε και υλοποιήθηκε το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην εταιρεία.

Τότε, είχε εκδηλώσει τις προθέσεις της να συντηρήσει μικρή παραγωγή, ώστε να επανεξετάσει στο μεταξύ το μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου, αλλά οι προσδοκίες  δεν ευοδώθηκαν και η εταιρεία έκανε γνωστό ότι θα αποσύρει τη δραστηριότητα μέχρι το 2021.

Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της Pitsos ήταν από τις πρώτες επενδύσεις της BSH εκτός Γερμανίας το 1977 και βρέθηκε στο επίκεντρο πριν το 2017 που ελήφθησαν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, όταν έγινε η αναδιάρθρωση στον όμιλο σε συνέχεια της αποχώρησης της Siemens από το αρχικό μετοχικό σχήμα της μητρικής.

Στη μονάδα του Ρέντη, που κατασκευάζονταν ψυγεία και κουζίνες, σε πρώτη φάση διεκόπη η παραγωγή ψυγείων και όταν άρχισε η παραγωγή κουζινών νέας γενιάς σταμάτησε και η άλλη γραμμή παραγωγής, με την  εταιρεία να επιλέγει τη μεταφορά της παραγωγής  σε Πολωνία, Τουρκία και Κίνα.

Η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ,  ιδρύθηκε το 1960, παράγει ανοξείδωτα προϊόντα κουζίνας, μικροσυσκευές, νεροχύτες κουζινών και μπάνιου, μπαταρίες, απορροφητήρες, θερμοσίφωνες κ.ά. και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες  εταιρείες του κλάδου της παγκοσμίως,  με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που καλύπτει το 97% της συνολικής παραγωγής της.

Η βασική παραγωγική μονάδα, έκτασης 30.000 τ.μ. βρίσκεται έξω από τη πόλη της Θεσσαλονίκης από όπου εξάγει σε 108 χώρες, ενώ έχει δραστηριότητες σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Ιταλία, Γερμανία, ΗΑΕ, Ρωσία κ.ά., αποδεικνύοντας ότι μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση με έδρα στη Βόρεια Ελλάδα, μπορεί να καταστεί παγκόσμιο success story.

Ετικέτες: