Στα  μέτρα στήριξης τόσο των εταιρειών, όσο και των εργαζόμενων, από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, εστίασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφερόμενος στο ποσό  ύψους 20 εκατ. ευρώ  που διασφάλισε το υπουργείο για τις επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας.

«Προστατεύσαμε τη ναυτική εργασία, με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τους ναυτικούς, χρηματοδοτήσαμε τις εισφορές για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, μειώσαμε τα λιμενικά τέλη», δήλωσε  ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο ίδιος,  αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της  στην επάρκεια εφοδιασμού και μετακίνησης επιβατών και αγαθών από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα, υπογράμμισε :

«Παράλληλα, σε στενή συνεργασία με θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου και τα συναρμόδια υπουργεία,  επεξεργαζόμαστε την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων για το 2021, αλλά και την προσθήκη νέων, εάν χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης πανδημίας και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επικοινωνία των νησιών και των  νησιωτών με την ηπειρωτική Ελλάδα».

Πιο αναλυτικά, νέα στήριξη ύψους 20 εκατ. ευρώ διασφάλισε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’/5159/22.11.2020)  δικαιούχοι της νέας αυτής χρηματοδότησης είναι πλοιοκτήτες -πλοιοκτήτριες εταιρείες και κοινοπραξίες, οι οποίες, συνάπτουν συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας για το σύνολο των ελεύθερων ακτοπλοϊκών και πορθμειακών γραμμών της χώρας μέχρι την  31η Δεκεμβρίου 2020.

Με αυτή τη νέα αυτή ισχυρή χρηματοδότηση το συνολικό πακέτο στήριξης για την ακτοπλοΐα το 2020 ανέρχεται πλέον στο συνολικό ποσό των 55 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας έτσι την επάρκεια των θαλασσίων συνδέσεων μεταξύ των νησιών, αλλά και μεταξύ των νησιών και της ενδοχώρας.