Πλακιωτάκης: Ξεκινά η άμεση εφαρμογή του νόμου για τη νησιωτικότητα

Στην υλοποίηση  της δέσμευσης που έδωσε στους νησιώτες  για άμεση υλοποίηση του Νόμου, ώστε να μην χαθεί ούτε μια ημέρα για τη χρηματοδότηση της Εθνικής Στρατηγικής, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τη τηλεδιάσκεψη για την ενεργοποίηση του προγράμματος «Νέαρχος». 

«Η αναπτυξιακή πορεία της νησιωτικής Ελλάδας είναι διασφαλισμένη με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και στόχος μας είναι το πιο σημαντικό από αυτά, το πρόγραμμα «Νέαρχος» να λειτουργήσει με τις πρώτες εντάξεις έργων, μέσα στο 2021», είπε ο κ. Πλακιωτάκης.

Συγκεκριμένα, στην τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών Δημήτρης Σταμάτης, εξετάσθηκε ο συντονισμός δράσης για την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος «Νέαρχος», με την  άμεση εφαρμογή που προβλέπει ο Ν.4770/21 περί Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν αφενός να συνεργαστούν για την έκδοση των 2 ΚΥΑ που προβλέπονται από το Νόμο και αφετέρου να προχωρήσουν στην σύσταση τεχνικής γραμματείας,  προκειμένου εντός του 2021 να βγουν οι πρώτες προσκλήσεις για ένταξη και υλοποίηση έργων.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα «Νέαρχος» αποτελεί εργαλείο “κορωνίδα” για τη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων και λειτουργιών στο νησιωτικό χώρο. 

Εξασφαλίζει την ένταξη λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων, έργων αφαλατώσεων και δικτύων διανομής ύδατος κυρίως σε μικρά, άνυδρα και απομακρυσμένα νησιά, καθώς και  τη χρηματοδότηση πολυτετών συμβάσεων  για την κάλυψη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές.

Στην τηλεδιάσκεψη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υφυπουργός  Κώστας Κατσαφάδος, οι γενικοί γραμματείς Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων  Βαγγέλης Κυριαζόπουλος,  Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  Χριστιάνα Καλογήρου, η αντιπρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών  Χριστίνα Γιοβάνη, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη του ΥΝΑΝΠ και του Ταμείου.