Πολιτική

Πλεύρης στο vradini.gr: Πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προσφέρει υγειονομική κάλυψη και πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας

pleuris

Στον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τις ιδιωτικές κλινικές, εστίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημερωτικής συνάντησης που είχε με τους υγειονομικούς συντάκτες, τονίζοντας πως αποτελεί προσωπικό του στοίχημα και είναι αποφασισμένος να το προχωρήσει μέχρι το τέλος.

Απαντώντας σε ερώτηση του vradini.gr, για την ανάπτυξη του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, ο κ. Πλεύρης, αφού μίλησε για την 71η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διευκρίνισε πως το Γραφείο αυτό στην Αθήνα, θα παρέχει από κοινού υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προσφέρει υγειονομική κάλυψη και πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, παρουσία του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, με τον συντονισμό της Αλεξάνδρας Κλειδαρά από το υπουργείο, μίλησε για τα εικονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης υγειονομικών, λέγοντας πως όλο αυτό το διάστημα οι υγειονομικές και δικαστικές αρχές, συνεχίζουν να εργάζονται για να φέρουν στο φως όλες τις περιπτώσεις των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

Παράλληλα, εξήγησε πως συνεχίζονται καθημερινά οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού, που υπό την πίεση του νόμου για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, αναγκάζονται να μπουν στη διαδικασία, προκειμένου να μην τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών, σημειώνοντας:

«Έχει γίνει πλήρως αντιληπτό ότι δεν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση, γιατί είναι κάθετη η θέση της και θα προχωρήσουμε με τις συμβάσεις να καλύψουμε όλα τα κενά.

Δεν θα δώσουμε άλλη ευκαιρία, εκτός από αυτή που δόθηκε, με τον πρώτο εμβολιασμό να επιστρέφουν στις θέσεις τους οι υγειονομικοί. Σίγουρα θα φτάσουμε σε ένα ποσοστό που δεν θα εμβολιαστεί, αλλά καθημερινά μπαίνει κόσμος και εμβολιάζεται».

Μάλιστα, συμπληρώνοντας τα θέματα του κορονοϊού και την ανάγκη για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, είπε χαριτολογώντας ότι «επί υπουργίας του εμβολιάστηκε μέχρι και ο Πολάκης»

Αναφερόμενος στο τομέα του φαρμάκου ο κ. Πλεύρης είπε ότι θα επιχειρηθεί μείωση του clawback που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ως επιστροφή στις υπερβάσεις του προϋπολογισμού, χωρίς όμως η Πολιτεία να πληρώσει τη διαφορά.

Όσον αφορά τον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπε πως θα υπάρξουν συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, για την κάλυψη των αναγκών, αλλά και για την παροχή και δημιουργία νέων δομών, λέγοντας ότι: «Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται, επίσης, σχέδιο προληπτικών εξετάσεων για βασικές παθήσεις, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ».

Σχετικά με τα αυξημένα ποσοστά θανάτων από τον κορονοϊό στις ΜΕΘ, ο υπουργός Υγείας ζήτησε σε συνάντησή του με τους λοιμωξιολόγους τη λεπτομερή καταγραφή των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας.

Όπως υποστήριξε το θέμα, δεν αφορά μόνο στον κορονοΪό, αλλά σε όλες τις βαριές παθήσεις, που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, τονίζοντας :
«Αφορά συνολικά τον κόσμο που πεθαίνει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στο πλαίσιο του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ήδη έχω ζητήσει κάποιους ποιοτικούς δείκτες για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με νοσοκομειακές λοιμώξεις, ανεξάρτητα από την αρχική αιτία νοσηλείας και την αιτία θανάτου που έχει καταγραφεί.

Μπορεί ένας ασθενής να βρέθηκε διασωληνωμένος λόγω εμφράγματος και η αιτία θανάτου που έχει καταγραφεί να είναι το έμφραγμα που δεν αντιμετωπίστηκε. Ωστόσο, έχει για ‘μένα σημασία να γνωρίζω αν ο συγκεκριμένος ασθενής προσβλήθηκε μέσα στην εντατική από νοσοκομειακή λοίμωξη»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα το 2018 ήταν η πρώτη χώρα σε νοσοκομειακές λοιμώξεις, με το γεγονός να αποδίδεται όχι τόσο στην αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αλλά και στην κακή τήρηση των κανόνων αντισηψίας συνολικά στα νοσοκομεία.

Για να προσθέσει ότι: «Εγώ ως ασθενής όσες φορές μπήκα, δεν είδα τους υγειονομικούς να αλλάζουν γάντια πριν πάνε από τον έναν ασθενή στον επόμενο, ούτε να βάζουν αντισηπτικό». Υπενθυμίζεται η προσωπική περιπέτεια του κ. Πλεύρη όταν το 2016, νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση χτυπημένος από νοσοκομειακό μικρόβιο μετά από χειρουργείο ρουτίνας.

Δείτε επίσης