Έρευνα: Μια δόση εμβολίου AstraZeneca ή Pfizer μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό κατά 65%

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει παγκοσμίως, με σκοπό να νικηθεί η πανδημία του φονικού ιού που χτυπάει αλύπητα τον πλανήτη μας. Πολλοί είναι εκείνοι λοιπόν που έχουν δεχθεί την είδηση για τους εμβολιασμούς με ιδιαίτερη χαρά και άλλοι πάλι έχουν μια τελείως διαφορετική απόψη γι’αυτούς, καθώς εμφανίζονται τελείως απρόθυμοι να αποδεχθούν το εμβόλιο.

Σε διάφορες χώρες μάλιστα υπάρχει πιο έντονο το αίσθημα της αμφισβήτης και της άρνησης του εμβολίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γαλλία, που σύμφωνα με έρευνες μόλις 4 στους 10 Γάλλους επιθυμούν να εμβολιαστούν για την Covid-19. Αυτά μάλιστα τα στατιστικά κάνει τη Γαλλία να ανακηρυχθεί «πρωταθλήτρια κόσμου» μεταξύ των «αντιρρησιών», μπροστά από τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική.

Στη Γαλλία, όπου η εκστρατεία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού μόλις ξεκίνησε, το 40% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Ipsos Global Advisor και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ απάντησαν ότι θα δέχονταν να εμβολιαστούν για την Covid-19. Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται μειωμένο σε σύγκριση με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου (54%) και του Αυγούστου (59%).

Η Γαλλία δεν είναι η μοναδική χώρα όπου το ποσοστό εκείνων που έχουν την πρόθεση να εμβολιαστούν παραμένει σχετικά χαμηλό. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση την οποία αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόνο το 43% των Ρώσων και το 53% των Νοτιοαφρικανών απάντησαν θετικά στο ερώτημα. Ακολουθούν η Ιαπωνία (60%), η Ιταλία και η Ισπανία (62%) και η Γερμανία (65%).

Αντιθέτως, οι Κινέζοι δηλώνουν σε ποσοστό 80% ότι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, όπως και το 78% των Βραζιλιάνων και το 77% των Βρετανών.

Σημειώνεται ότι, οι ΗΠΑ, όπου έχει επίσης ξεκινήσει η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού, είναι η μοναδική χώρα όπου η «πρόθεση» να εμβολιαστεί κανείς αυξήθηκε στο 69% σήμερα, από 64% τον Οκτώβριο.

Ο κυριότερος λόγος που επικαλέστηκαν όσοι δηλώνουν διστακτικοί απέναντι στο εμβόλιο είναι ότι φοβούνται τις παρενέργειες (80% στη Νότια Κορέα, 76% στην Ιαπωνία, 72% στη Γαλλία). Η δεύτερη αιτία είναι ότι δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητά του. Υπάρχουν και κάποιοι που δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν από την Covid-19. Μόλις στην τέταρτη θέση έρχονται εκείνοι που δηλώνουν ότι αντιτίθενται γενικά στα εμβόλια (26% στη Ρωσία, 23% στη Νότια Αφρική, 14% στη Γαλλία, μόλις 9% στην Κίνα, 8% στην Ιαπωνία και 7% στη Νότια Κορέα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 15 χώρες μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ipsos Global Advisor στο διάστημα 17-20 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 13.542 ενηλίκων.