«Το να περπατάς με έναν φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως».

Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα συγγραφέας

Η φιλία απέδειξε την αξία της και στη δύσκολη εποχή του Covid-19. Όσοι έχουν ευτυχήσει να έχουν καλούς φίλους στη ζωή τους (όπως λέγεται την οικογένεια που διαλέγεις να συμπορευτείς) ξέρουν καλά ότι είναι οι άνθρωποι που θα σε στηρίξουν όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και θα σε ανα-κατευθύνουν όταν έχεις χάσει τον δρόμο σου.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της πραγματικής φιλίας που την ξεχωρίζει από όλες τις υπόλοιπες περιστασιακές γνωριμίες;

Μας βοηθούν να αποδεχτούμε τον εαυτό μας

Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να κρίνουμε πολύ σκληρά τον εαυτό μας. Όταν έρχεται εκείνη η ώρα, οι φίλοι μας είναι εκείνοι που μπορούν να μας ανεβάσουν ψυχολογικά όταν είμαστε πεσμένοι. Οι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν έχουν κοντά τους ανθρώπους που τους στηρίζουν και τους ενθαρρύνουν.

Μας επισημαίνουν τα λάθη μας

Όλοι κάνουμε λάθη, και όταν φτάνει εκείνη η στιγμή οι αληθινοί φίλοι είναι αυτοί που πρώτοι θα το εντοπίσουν και με καλοπροαίρετο τρόπο θα μας το πουν. Μαζί με τα θετικά που κάνουμε, είναι έτοιμοι να μιλήσουν και για τα αρνητικά αλλά να μας στηρίξουν και στα δύο.

Είναι παρόντες σε όλες τις σημαντικές στιγμές

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει ο φίλος είναι η προσοχή του και η παρουσία του. Ο αληθινός φίλος είναι εκείνος που θα βρεθεί κοντά σας όταν τον έχετε ανάγκη και θα βάλει το κινητό του στο αθόρυβο προκειμένου να ακούσει απερίσπαστος το πρόβλημά σας.

Ακούνε πραγματικά τις ανησυχίες μας

Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να ανοίξετε σε συζήτηση με κάποιον και εκείνος καταφέρνει να γυρνάει πάντοτε το θέμα πίσω στον εαυτό του; Οι συζητήσεις με τους αληθινούς σας φίλους δεν είναι ποτέ μονόπλευρες. Ο ανοιχτός διάλογος με κάποιον δημιουργεί και πιο ισχυρό δεσμό μαζί του.

Μας μειώνουν το στρες

Οι φίλοι γνωρίζουν πότε τα επίπεδα του στρες στη ζωή μας είναι ιδιαίτερα αυξημένα και είναι έτοιμοι να επέμβουν και να μας βοηθήσουν είτε δίνοντας την πολύτιμη συμβουλή τους είτε απλά για να μας ηρεμήσουν με την παρουσία τους. Με απλά λόγια μας κρατούν προσγειωμένους όταν απαιτείται και μας ανεβάζουν όταν χρειάζεται.

Μας προστατεύουν με κάθε τίμημα

Ακόμη κι αν βρεθείτε σε μία άβολη κατάσταση, ο πραγματικός φίλος, όσο δύσκολο κι αν του είναι, θα επέμβει για να σας βοηθήσει με οποιοδήποτε τίμημα. Η ειλικρίνεια δεν είναι πάντοτε η πιο εύκολη κίνηση, αλλά είναι σημαντική για να χτιστεί μία σχέση.

Κάνουν τη φιλία προτεραιότητα

Οι ζωές τον ανθρώπων εξελίσσονται. Γάμος, δουλειά, παιδιά έρχονται να εμπλουτίσουν την καθημερινότητα και ο χρόνος λιγοστεύει. Η αληθινή φιλία ξεπερνάει τέτοια εμπόδια και δεν αφήνει την έλλειψη χρόνου να την φθείρει.

Ξέρουν να συγχωρούν

Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, αλλά εάν η φιλία είναι πραγματικά δυνατή μπορεί να ξεπεράσει δυσκολίες και συγκρούσεις. Το σημαντικό είναι να βρίσκει κανείς το κουράγιο να προσεγγίσει τον άλλον αφού έχει κάνει κάτι λάθος και ταυτόχρονα να μπορεί να κατανοήσει και να συγχωρέσει.

Μας κάνουν καλύτερους

Οι φίλοι δεν βρίσκονται μόνο κοντά μας όταν μεγαλώνουμε, αλλά μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Δεν είναι μόνο οι πιο έμπιστοι άνθρωποί μας αλλά και τα πραγματικά πρότυπα της ζωής μας.