Πολλές φορές έστω και μια φορά στη ζωή μας, έχει συμβεί να συναναστραφούμε λιγότερο ή περισσότερο με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι είχαν μια ιδιαίτερη επίδραση πάνω μας κυρίως αρνητική, χωρίς εμείς πολλές φορές να την αντιλαμβανόμαστε πλήρως.

Αλλά έρχεται κάποια στιγμή που ξυπνάμε από το μόνιμο λήθαργο που έχουμε πέσει και βλέπουμε ότι αφιερώναμε στιγμές από τη ζωή μας σε ανθρώπους που μας “ρούφαγαν” όλη τη θετική μας ενέργεια χωρίς στην ουσία να μας προσφέρουν τίποτα ουσιώδες, με αποτέλεσμα να έχουμε μονίμως την αίσθηση ότι δίνουμε τα πάντα σε κάποιον αλλά ποτέ δεν είναι αρκετό γι’ αυτόν.

Πως αναγνωρίζουμε όμως τελικά τους γνωστούς και μη εξαιρετέους τοξικούς ανθρώπους, έτσι ώστε να τους αποβάλλουμε μια και καλή από τη ζωή μας;

1. Προσπαθούν να σε χειραγωγήσουν

Η προσπάθεια να σε χειραγωγήσουν πηγάζει ξεκάθαρα από τη δική τους αδυναμία να χειριστούν με σωστό τρόπο τη δική τους ζωή ή από την ανικανότητα τους να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, προσπαθούν λοιπόν να νιώσουν καλύτερα ψάχνοντας τρόπους που θα ελέγχουν τους άλλους.

2. Δεν είναι ποτέ συνεπείς

Δεν είναι σταθεροί στα λόγια τους ούτε ειλικρινείς, καθώς προσπαθούν να προβάλλουν μια εικόνα που θα ταιριάζει σε συγκεκριμένες περιστάσεις που τους συμφέρουν , με τις απόψεις τους να μεταβάλλονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

3. Νομίζουν ότι έχουν πάντα δίκιο

Το να τους αρνηθείς σε κάτι ή να διαφωνήσεις μαζί τους αποκλείεται να τους περάσει απαρατήρητο, αφού θέλουν να είναι πάντα οι σωστοί. Με λίγα λόγια πάντα σου ρίχνουν την ευθύνη για όλα χωρίς να σκέφτονται που έφταιξαν οι ίδιοι.

4. Είναι άκρως επικριτικοί

Σε κρίνουν με σκοπό να σε υποτιμήσουν και να σε υποβαθμίσουν σε τέτοιο σημείο ώστε να φαίνονται ότι αυτοί είναι οι « έξυπνοι» της ιστορίας και τα ξέρουν όλα με τον καλύτερο τρόπο . Οτιδήποτε έξω από αυτό που πιστεύουν αυτοί είναι κατακριτέο και απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες.

5. Προβάλλουν πάντα τον εαυτό τους ως θύματα

Εμφανίζουν τον εαυτό τους συχνά σαν άτομα που τους στήνονται παγίδες και βρίσκονται σε δύσκολη θέση επειδή κάποιος θέλει μανιωδώς το κακό τους. Είναι τα αθώα θύματα κάθε υπόθεσης, ενώ πάντοτε ο υπαίτιος είναι άλλος.

6. Δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για έσενα

Αδιαφορούν για τα δικά σου ενδιαφέροντα και τον τρόπο που σκέφτεσαι, για το τι σε κάνει χαρούμενη. Αντιθέτως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η δική τους καλοπέραση ενώ συνεχίζουν να αναμασούν τις δικές τους απόψεις χωρίς να κάνουν την προσπάθεια για διάλογο.