Το έμφραγμα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου στο σύγχρονο κόσμο. Λόγω της αιφνίδιας εκδήλωσής του από τη ξαφνική διακοπή της ροής του αίματος προς την καρδιά, συχνά δεν γίνεται αντιληπτό από τον πάσχοντα και αποβαίνει μοιραίο.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια προειδοποιητικά σημάδια τα οποία στέλνει το σώμα λίγο πριν το συμβάν και δεν πρέπει κάποιος να τα αγνοήσει. Τα συμπτώματα του εμφράγματος είναι διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες.

Αυτά που αφορούν μόνο τις γυναίκες έχουν ως εξής:

Βάρος στο στήθος

Υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας στην περιγραφή ότι κάποιος που παθαίνει έμφραγμα, νιώθει σαν να τον πατάει ελέφαντας στο στήθος, σύμφωνα με την καρδιολόγο Sharonne Hayes, από την κλινική Mayo. Είναι γεγονός ότι το πιο κοινό σημάδι της καρδιακής προσβολής σε γυναίκες και άνδρες εξακολουθεί να είναι ο θωρακικός πόνος, αλλά οποιαδήποτε σοβαρή, επίμονη δυσφορία στο στήθος, μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή προσβολή.

Εξάντληση

Πολλές είναι οι αιτίες χρόνιας κόπωσης, αν όμως αισθανθείτε ξαφνικά εξάντληση, σε βαθμό που να δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, πρέπει να σας δει γιατρός. Εάν μια συνηθισμένη δραστηριότητα, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, σας κουράζει, ή αισθάνεστε έντονη κόπωση χωρίς να αθλείστε, ίσως πρόκειται για σύμπτωμα καρδιακής προσβολής.

Πόνος στο σαγόνι

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του εμφράγματος, πολλές γυναίκες όμως αναφέρουν πόνο στο χέρι, την πλάτη, ακόμη και το σαγόνι. Μπορεί να θεωρήσετε ότι ο πόνος οφείλεται σε υπερβολική άσκηση ή κακό ύπνο, αν όμως δεν έχει προφανή αιτία, εντείνεται με την πάροδο του χρόνου ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, συμβουλευτείτε γιατρό.

Έντονη εφίδρωση

Οι εξάψεις και ο κρύος ιδρώτας συνδέονται με τις ορμονικές αλλαγές, μπορεί όμως να οφείλονται και σε έμφραγμα. Οι πιθανότητες αυξάνονται αν ιδρώνετε χωρίς να κάνετε κάτι που απαιτεί προσπάθεια, όπως η έντονη άσκηση.

Λαχάνιασμα

Αν αναπνέετε βαριά και η καρδιά σας χτυπά ταχύτερα μετά από μια εύκολη δραστηριότητα, μπορεί να είναι σύμπτωμα εμφράγματος. Δυστυχώς, πολλές γυναίκες, αλλά και οι γιατροί τους, εκλαμβάνουν το σύμπτωμα ως κρίση πανικού. Σε πολλούς ανθρώπους όμως, το λαχάνιασμα αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα του εμφράγματος.

Ναυτία

Η ναυτία, με ή χωρίς εμετό, είναι ακόμη ένα κοινό σύμπτωμα εμφράγματος στις γυναίκες που μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι οφείλεται σε κάτι άλλο, π.χ. γρίπη.

Λιποθυμία

Αν αισθανθείτε ζάλη ή λιποθυμία, είναι πιθανό να παθαίνετε έμφραγμα. Αυτό το σύμπτωμα συνοδεύεται συχνά από ναυτία. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτό το σύμπτωμα σε σχέση με τους άνδρες.