Ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, εν όψει των γιορτών, έγιναν σήμερα (11 Δεκεμβρίου) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Έτσι, την ερχόμενη Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα (πλην όσων είναι σε αναστολή) με τη διαδικασία click away.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κάνει διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία καταστημάτων για την Κυριακή:

«Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τις εμπορικές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 16 «Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές» του ν.4177/2013 “Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις”, επιτρέπεται την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με την διαδικασία (click away) και όσων δεν βρίσκονται σε αναστολή, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.: 78363».

Η διαδικασία του click away

Όσον αφορά σε αυτήν τη διαδικασία, θα επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου με ραντεβού (είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω μηνύματος) και με αποδεικτικό παραγγελίας.

Για να πάει να παραλάβει το προϊόν που έχει αγοράσει κάποιος, θα στείλει μήνυμα 2 στο 13033 και θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε sms από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής.

Μόνο ένας θα παραλαμβάνει την παραγγελία η οποία θα παραδίδεται από έναν άνθρωπο. Οι ουρές θα επιτρέπονται έως 9 άτομα, με απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.

Το click away επιτρέπεται για δύο βασικούς λόγους:

-Οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όρια της λειτουργίας τους
-Να δοθεί στις εμπορικές επιχειρήσεις μια διέξοδος που θα ισοφαρίσουν τις τεράστιες ζημιές που έχουν ήδη υποστεί

Όσον αφορά στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, αυτά θα ανοίξουν προαιρετικά την Κυριακή, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, αυτή η εξέλιξη είναι προαιρετική και αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, προκειμένου να αποφευχθούν οι ουρές στα συγκεκριμένα καταστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εξακολουθεί να ισχύει τις βραδινές ώρες κατά την περίοδο των γιορτών, ωστόσο, από τις 22:00 μέχρι τις 5:00 και όχι από τις 21:00, όπως ισχύει τώρα.