Όλοι γνωρίζουμε ότι η αποφυγή των ζωικών λιπαρών κάνει καλό στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι ότι μπορούμε να προστατέψουμε την καρδιά μας τρώγοντας όσπρια.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Advances In Nutrition, σκοπός πρόσφατης μελέτης ήταν να βρουν πως και κατά πόσο τα όσπρια και τα λαχανικά ωφελούν την καρδιακή λειτουργία. Οι επιστήμονες συγκεκριμένα επικεντρώθηκαν λοιπόν στο κατά πόσο η διατροφή μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής αποκλείοντας ασθένειες όπως είναι η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, ο διαβήτης και τα εγκεφαλικά.

Και αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό και όσπριο, η καρδιά ωφελείται από την συχνή κατανάλωση ξερών φασολιών και αρακά (που θεωρείται επιστημονικά επίσης όσπριο και όχι λαχανικό). Συγκεκριμένα, η τακτική διατροφή με αυτά τα τρόφιμα μειώνει από 10% ως και 15% την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2.

Η θετική δράση των τροφών αυτών στον οργανισμό μας δεν είναι κάτι καινούργιο. Η American Heart Association, η Canadian Cardiovascular Society, και η European Society for Cardiology έχουν συμπεριλάβει στις επίσημες οδηγίες τους την ανάγκη για μια διατροφή που να επικεντρώνεται στα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα για να ελεγχθεί η LDL χοληστερίνη, η υπέρταση και ο διαβήτης.