Πολιτική

Ποια βασικά υπουργεία είναι στο «κόκκινο»

Οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι στο Δημόσιο

ip.esoterikon

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Σε μία περίοδο που ανοίγει σιγά – σιγά στην Ευρώπη η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε καταστάσεις πανδημίας, απογοητευτικά είναι σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που δείχνουν ανά υπουργείο πόσοι υπάλληλοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και πόσοι όχι.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Από τους 778.347 δημοσίους υπαλλήλους ένα 24% παραμένει ανεμβολίαστο. Παρά το χαμηλό για το μ.ο. της χώρας ποσοστό ανεμβολίαστων προκαλεί εντύπωση ότι σε συγκεκριμένα υπουργεία οι ανεμβολίαστοι φθάνουν κατά περίσταση ακόμη και το 49% του προσωπικού. Από τότε –περίπου ένα μήνα πριν– που τα πήρε στα χέρια του το υπουργείο Εσωτερικών, ποσοστό περίπου 4% ήταν τότε μερικώς εμβολιασμένοι, και επομένως σήμερα θαέχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις.

Είναι ποσοστό που σημαίνει ότι στα επικαιροποιημένα στοιχεία ο πίνακας το επόμενο διάστημα δεν θα έχει σημαντικές διαφορές. Αυτό που προκύπτει είναι ότι σε βασικά υπουργεία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Στην «κόκκινη» γραμμή βρίσκεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή ένστολοι αστυνομικοί και όχι μόνο, το υπουργείο Άμυνας, επίσης ένστολοι και διοικητικοί, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών. Υπουργεία δηλαδή που αφορούν την ασφάλεια της χώρας και στα οποία τα ποσοστά ανεμβολίαστων υπαλλήλων ξεπερνούν το 30%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, από το σύνολο των 78.256 εργαζομένων, 53.457 εργαζόμενοι, δηλαδή ποσοστό 68%, είτε έχουν εμβολιαστεί και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολίων είτε έχουν νοσήσει και διαθέτουν αντισώματα. Αντίθετα, μη εμβολιασμένοι ή μερικώς είναι 24.799, δηλαδή ποσοστό 32%. Και από αυτούς ένα μεγάλο μέρος βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, έρχεται σε επαφή με τους πολίτες και σε πολλές περιπτώσεις είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Πάντως, ο υπουργούς Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε μεν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη βγάλει από το τραπέζι την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά εξαίρεσε την ΕΛ.ΑΣ., λέγοντας ότι είναι δύσκολο να βρεθούν αστυνομικοί για να αντικαταστήσουν τους ανεμβολίαστους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Προβληματισμός για τους ΟΤΑ

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί και για υπαλλήλους που εργάζονται στην Τ.Α. και είναι δημοτικοί υπάλληλοι Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΚΕΔΕ, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, από τους 108.913 εργαζόμενους που υπηρετούν στους 332Δήμους, έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει οι 74.884 (ποσοστό 70%), ενώ 34.029 είναιυπόχρεοι στο να υποβάλλονται σε rapid test, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας, επιπλέον, ότι «με βάσητα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, σε 176 Δήμους το ποσοστό των εμβολιασμένων ή νοσήσαντων εργαζομένων είναι πάνω από 70%. Σε 125 είναι άνω του 60%, σε 29 άνω του 50% και μόλις σε δύο είναι κάτω από 50%».

Σε ό,τι αφορά μεγάλους Δήμους, οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί σε αυτόν της Αθήνας ανέρχονται σε ποσοστό 69%, και ακολουθούν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Πειραιά με 64% και 72%, αντίστοιχα.

Τι προβλέπει ο νόμος

Στις περιπτώσεις των ανεμβολίαστων υπαλλήλων του κράτους το μόνο που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει αφού δεν τους έχει πείσει να εμβολιαστούν, είναι να προσέρχονται στις υπηρεσίες τους κάνοντας δύο φορές rapid test με δικά τους έξοδα.

Δύο τεστ την εβδομάδα που πληρώνουν οι ίδιοι οι ανεμβολίαστοι, κάτι άλλο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, λένε από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ είχε πέσει και η πρόταση σύμφωνα με την οποία να γίνεται κράτηση από το μισθό τους 300 ευρώ την εβδομάδα, έτσι ώστε δυνητικά να φτάνουν στο τέλος του μήνα και στην ουσία να μένουν χωρίς μισθό.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ακόμη δεν υπήρχε τόσο υψηλό ιικό φορτίο και χιλιάδες κρούσματα καθημερινά όπως σήμερα, που ολοταχώς φτάνουν τις 10 χιλιάδες, είχε πει στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA: «Υπάρχει όμως και ένα 20% που για τους δικούς τους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτοί έχουν μία νομική υποχρέωση, να προσκομίζουν ένα τεστ την εβδομάδα, να το επιδεικνύουν και με αυτόν τον τρόπο ναπροσέρχονται στην εργασία τους.

Σε περίπτωση που δεν το πράξουν αυτό, υπάρχει ένα διοικητικό πρόστιμο για κάθε τέτοιου είδους παράλειψη, δηλαδή μία την εβδομάδα, ύψους 300 ευρώ.

Αν επί 4 φορές δεν το κάνει, είναι 1.200 ευρώ», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών, εξηγώντας ότι «αυτά τα χρήματα βεβαιώνονται και υπάρχει η διαδικασία της παρακρατήσεως».

Δείτε επίσης