Ποιες είναι οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο για Σκλήρυνση κατά πλάκας

H Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία χρόνια νόσος που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Εμφανίζεται κυρίως σε νέα άτομα, ηλικίας 20-40 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες σε αναλογία 3:1.

Στην σκλήρυνση κατά πλάκας, το περίβλημα που προστατεύει τις νευρικές ίνες (μυελίνη) καταστρέφεται με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η μετάδοση μηνυμάτων από τον εγκέφαλο προς το σώμα αλλά και το αντίστροφο. Οι βλάβες που επέρχονται μπορεί να είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες.

Η νόσος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αναπηρία.

Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανθυγιενή διατροφή παίζει ρόλο στην εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ειδικότερα, μελέτες σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως οι σκανδιναβικές χώρες, σχετικά με την επίδραση των διατροφικών παραγόντων στην εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, συσχέτισαν θετικά την υψηλή κατανάλωση των παρακάτω τροφών με τον κίνδυνο απομυελίνωσης και εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης:

  • Ζωικό λίπος
  • Κόκκινο κρέας
  • Αλλαντικά
  • Γλυκά
  • Πλήρες μη παστεριωμένο γάλα