Ποιες οι πιθανές επιπτώσεις από τη δυσλειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων

Η δυσλειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία μας.

Οι τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στον λαιμό πίσω από τον θυρεοειδή αδένα, ρυθμίζουν τα επίπεδα ασβεστίου στο σώμα.

Μέσω της έκκρισης της παραθυρεοειδούς ορμόνης (PTH), ρυθμίζουν την ποσότητα του ασβεστίου που θα απορροφηθεί μόλις προσληφθεί μέσω της διατροφής, πώς αυτή θα κατανεμηθεί στο σώμα και πόση ποσότητα θα αποβληθεί μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

Ελέγχει δηλαδή και την ποσότητα του ασβεστίου που αποθηκεύεται στα οστά.

Στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό ένας ή περισσότεροι παραθυρεοειδείς αδένες παράγουν υψηλά επίπεδα PTH. Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεστιαιμία).

Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα 50-65 ετών, ενώ τα ποσοστά των γυναικών είναι διπλάσια έως τριπλάσια από ότι των ανδρών.

Η νόσος δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ασθενείς. Σε άλλους μπορεί να προκαλέσει ασήμαντα ή καθόλου συμπτώματα και σε άλλους συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους.

Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν:

  • Οστεοπόρωση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα οστά έχουν χάσει μέρος του ασβεστίου τους γίνονται πιο λεπτά και εύθραυστα
  • Nεφρολιθίαση
  • Kαρδιαγγειακά προβλήματα, όπως υπέρταση, αρρυθμίες, αγγειακή ασβεστοποίηση
  • Κόπωση και αδυναμία
  • Nευρογνωστικά συμπτώματα, όπως λήθαργο, κατάθλιψη, ψύχωση, μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και γνωστική δυσλειτουργία