Ποιες τροφές «κόβουν μαχαίρι» την πείνα και προκαλούν κορεσμό

Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, ο κορεσμός είναι το αίσθημα πληρότητας που προκαλείται από την πρόσληψη τροφής και έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της κατανάλωσης.

Το συγκεκριμένο αίσθημα επέρχεται μετά από μερική πέψη των τροφίμων που έχουν καταναλωθεί.

Το στομάχι διαστέλλεται κατά τη διάρκεια του γεύματος και οι νευρικοί υποδοχείς που βρίσκονται στα τοιχώματά του, αντιλαμβάνονται την πίεση από τον όγκο του φαγητού.

Στη συνέχεια στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο και έτσι επέρχεται το αίσθημα του κορεσμού. Όσο πιο γρήγορα επέλεθει ο κορεσμός, τόσο μικρότερη ποσότητα τροφής καταναλώνει κάποιος.

Αν θέλετε να καταπολεμήσετε τις λιγούρες και να επισπεύσετε το αίσθημα του κορεσμού, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές που καταστέλλουν τις ορμόνες τις πείνας.

Τέτοιες είναι οι εξής:

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί και ειδικότερα τα φιστίκια κόβουν την όρεξη και παρά τις πολλές θερμίδες τους, συμβάλλουν στο αδυνάτισμα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι θερμίδες τους δεν απορροφώνται εξολοκλήρου από τον οργανισμό, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχουν προκαλούν άμεσα αίσθημα κορεσμού. Ειδικά όταν καταναλώνουμε φιστίκια με κέλυφος, τείνουμε να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες, όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες.

Όσπρια: Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, ανθεκτικούς υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Τα άτομα που καταναλώνουν όσπρια νιώθουν πιο χορτάτα σε σχέση με αυτά που τρώνε κάτι άλλο.

Αυγά: Έρευνα έχει δείξει ότι όσοι τρώνε αυγά στο πρωινό τους, καταναλώνουν στο σύνολο της ημέρας έως και 440 θερμίδες λιγότερες σε σχέση με όσους επιλέγουν άλλα τρόφιμα. Φάτε ένα κρόκο την ημέρα και προσθέστε ασπράδια για ακόμη περισσότερη πρωτεΐνη. Όχι περισσότερους κρόκους όμως, γιατί μπορεί να ανεβάσουν χοληστερίνη σας.

Βατόμουρα: Ένα φλιτζάνι κατεψυγμένα βατόμουρα έχουν 80 θερμίδες και παρέχουν 9 γραμμάρια φυτικές ίνες. Πρόκειται για μια από τις πιο πλούσιες τροφές σε φυτικές ίνες και για το λόγο αυτό προσφέρει αίσθημα κορεσμού. Επιπλέον, έχουν βιταμίνη C, μαγγάνιο και κάλιο. Τα φρέσκα βατόμουρα υπάρχουν μόνο το καλοκαίρι και γενικά είναι δυσεύρετα, υπάρχουν όμως κατεψυγμένα όλο το χρόνο.