Ο κάθε άνθρωπος στο σπίτι του μπορεί να έχει ότι κατοικίδιο θέλει και τον κάνει χαρούμενο. Το κατοικίδιο σου είναι αυτό με το οποίο περνάς τον περισσότερο χρόνο όταν είσαι σπίτι, επομένως πάντα είναι κάτι που αγαπάς πολύ. Υπάρχει όμως ένα ζώο που έχει ιδιαίτερα θετικές επιρροές στον άνθρωπο και αυτό δεν είναι άλλο από τις γάτες.

Μία νέα έρευνα έδειξε πως οι γάτες βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο μοναξιά και άγχος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση πάνω από 10.000 νοικοκυριών, που διεξήχθη από τη φιλανθρωπική οργάνωση Cats Protection, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών γατών βλέπουν τα κατοικίδια ζώα τους ως «σπουδαίους συντρόφους».

Η πρώτη ετήσια έκθεση για τις γάτες και τα στατιστικά τους (CATS), που περιγράφεται από την φιλανθρωπική οργάνωση ως «η πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα των γατών που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», ερεύνησε μια σειρά από πτυχές της ιδιοκτησίας της γάτας, από τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες, έως την υγεία των γάτες και δημοφιλή ονόματα.

Η έρευνα έδειξε ότι το 59% των ιδιοκτητών γάτας πιστεύουν ότι τα κατοικίδια ζώα τους «είναι υπέροχοι σύντροφοι και μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος ή τη μοναξιά». «Οι γάτες είναι υπέροχη παρέα και όταν αισθάνεστε λυπημένοι απλά ξέρουν πώς να σας ενθαρρύνουν», είπε ένας ερωτώμενος. Ομοίως, το 86 τοις εκατό των ιδιοκτητών είπε ότι μιλούν με τις γάτες τους, το 91 τοις εκατό τις βλέπει ως μέρος της οικογένειας και περισσότεροι από τους μισούς (53 τοις εκατό) δήλωσαν ότι δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες της γάτας τους από τις δικές τους.

Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ότι η κατοχή μιας γάτας μπορεί επίσης να προκαλέσει ανησυχία σε μερικούς ανθρώπους, με το 55% να λέει ότι ανησυχούν για το αν το κατοικίδιο ζώο τους είναι ευτυχισμένο.