Πολιτική

Ποιοι και γιατί “πλήρωσαν” τον ανασχηματισμό Μητσοτάκη

Το έργο των δύο υπουργών που αποχώρησαν από την κυβέρνηση

KIRIAKOS-MITSOTAKIS

Ήταν ένας ανασχηματισμός που σημαδεύθηκε αναμφίβολα από δύο ηχηρές αποχωρήσεις. Η μία ήταν του Τάκη Θεοδωρικάκου που ισοδυναμεί με μία σημαντική έκπληξη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών υπήρξε ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα χρόνια της αντιπολίτευσης. Κοντά σημερινό πρωθυπουργό, ήταν ο βασικός πολιτικός σύμβουλος του, ο οποίος είχε μεγάλο μερίδιο στην επιτυχημένη στρατηγική που οδήγησε την ΝΔ στην εκλογική νίκη του 2019.

Η αποχώρηση του κ. Θεοδωρικάκου από το υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε προαναγγελθεί γι'αυτό και πολλοί παραξενεύτηκαν από την επιλογή του κ. Μητσοτάκη.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι παρουσία του πρώην υπουργού στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας είχε αρνητικό πρόσημο. Η θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίστηκε από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση της απλής αναλογικής και την εξαιρετικής σημασίας κίνηση για τη νομοθέτηση της ψήφου των αποδήμων. Ένα νομοθέτημα που αποτελούσε προεκλογική προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος προχώρησε επίσης σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ενώ εκκρεμεί η ψήφιση για τις αλλαγές στον ΑΣΕΠ, μία ακόμα εμβληματική επιλογή.

Κάποιοι χρεώνουν στον πρώην υπουργό “προβληματική” συμπεριφορά και κακή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου. Άλλοι εκτιμούν ότι απλώς πάντα κάποιος “φεύγει” στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού. Σε κάθε περίπτωση η αποχώρηση Θεοδωρικάκου σφραγίζει τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο δεύτερος πρωτοκλασάτος υπουργός που είδε την πόρτα της εξόδου ήταν ο Γιάννης Βρούτσης. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας ήταν βασικό στέλεχος της κυβέρνησης , έχοντας συνδέσει την πολιτική του πορεία με τον χώρο της εργασίας. Ο κ. Βρούτσης ανέλαβε μεγάλο βάρος την περίοδο της πανδημίας και παράλληλα συγκέντρωσε πολλές φορές τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε αρκετές φορές την παραίτησή του. Σημαντικότερη παρέμβαση η αλλαγή του ασφαλιστικού. Ο Γιάννης Βρούτσης προτάθηκε για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, κίνηση που δείχνει την “ευαρέσκεια” του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Βρούτσης φέρεται να “πλήρωσε” το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων αλλά και την αναγκαιότητα για ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος.

Δείτε επίσης