Ένας καρχαρίας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ο οποίος έζησε πριν από 370 εκατομμύρια χρόνια, ήταν από τα πρώτα πλάσματα στη γη που είχαν κάποιου είδους δόντια σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην  Communications Biology , σημειώνει ότι ο Ferromirum oukherbouchi , όπως ονομάζεται αυτός ο παράξενος καρχαρίας, είχε μεγάλα μάτια και ένα μικρό ρύγχος, επίσης το αξιοσημείωτο είναι ότι είχε ένα σαγόνι που πραγματικά ανοιγόκλεινε συνεχώς για να επιτρέψει στα πρώιμα δόντια του να αρπάζουν τη σάρκα του θηράματός του.

«Μέσω αυτής της συνεχόμενης κίνησης του σαγονιού του, τα μεγαλύτερα και πιο αιχμηρά δόντια, τα οποία συνήθως έδειχναν προς το εσωτερικό του στόματος, ερχόντουσαν σε όρθια θέση και κατασπάραζε έτσι πιο εύκολα τα θύματά του», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Linda Frey.

Εκτός από τα περίεργα σιαγόνια του, ο F. oukherbouchi ήταν μικρότερος από τους περισσότερους καρχαρίες της εποχής, με μήκος μόλις 13 μέτρα. Ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι αποτέλεσε ο κυριότερος πρόγονος των μεγαλύτερων και των πιο επικίνδυνων καρχαριών.