Κόντρα κορυφής στη Βουλή για τη ΔΕΗ | mitsotakis tsipras 112 2 scaled

Κόντρα ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για την υπόθεση της ΔΕΗ ξέσπασε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια

«Μπαρούτι» μύρισε στη Βουλή για την υπόθεση της ΔΕΗ, με τον πρωθυπουργό να επιφυλάσσει σκληρή απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη δευτερολογία του, αναφορικά με τη δήλωση περί «εκχώρησης» της εισηγμένης.

«Ποια η αξία των μετοχών του Δημοσίου επί ημερών σας; 200 εκατ. ευρώ. Ποια η αξία των μετοχών σήμερα; 1,2 δισ. ευρώ και τολμάτε να μιλάτε σήμερα για την ΔΕΗ . Εσείς που την χρεοκοπήσατε . Πήρατε τους συνδικαλιστές αγκαλιά στην πλάτη των καταναλωτών και των φορολογούμενων.», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η αξία της μετοχής της ΔΕΗ όταν παραδώσατε την εξουσία ήταν 1 ευρώ. Ποια είναι η αξία σήμερα; 9 ευρώ», απάντησε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: 

Και ζητάτε τα ρέστα για κάτι που και εσείς είχατε δεσμευτεί. Ότι θα πουλήσετε μερίδιο της ΔΕΗ».

Και συνέχισε: 

«Προϋπολογισμός του 2018. Προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ 100. Για ποιο ποσοστό κ. Τσίπρα;

Τελικά δεν πουλήσατε τίποτα. Ξέρετε γιατί; Ήρθε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕη που εσείς διορίσατε και λέει 2 πράγματα: ναι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ένα ευρώ. Σε τέτοια κατάσταση είχε περιέλθει η ΔΕΗ επι των ημερών σας. 

Μας είπατε ότι έπαψε να είναι δημόσια η επιχείρηση. Επί ημερών σας έπαψε να είναι επιχείρηση. Θα είχε χρεοκοπήσει όλη η αγορά ενέργειας και θα βρισκόμασταν σε τραγική θέση κατά την οποία η ΔΕΗ όχι μόνο δεν θα υποστήριζε τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά θα ψάχναμε πόρους να την κρατήσουμε ζωντανή. 

Εμείς κρατάμε το 34 % της επιχείρησης και βάζουμε χρήματα για πράσινα δίκτυα και επέκταση του δικτύου στα Βαλκάνια.

Η συμμετοχή Δημοσίου σε άλλες ευρωπαίκές επιχειρήσεις ξέρετε ποια είναι; Στην Ιταλία 23,8%, στην Γαλλία 35%

Εμείς κρατάμε το 34% δεσμευόμαστε ότι δεν θα πέσουμε κάτω από αυτό και ελέγχουμε απόλυτα την επιχείρηση και την διοίκησή της και προσβλέπουμε στην δημιουργία μεγαλύτερων υπεραξιών για μετόχους. Τάχα λέτε δεν πήραμε εμείς χρήματα

Τα λεφτά που θα παίρνατε εσείς από την ΔΕΗ που θα πήγαιναν κ. Τσίπρα. Αν τα παίρνατε ; Στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στο χρέος; Στο 2ο

Οι λογαριασμοί που μας δείξατε αφορά επιχειρηματικές δραστηριότητες

Στο λογαριαμό υπάρχει και μια έκπτωση που κάνει η ίδια η ΔΕΗ. Η αύξηση είναι σημαντική αλλά έρχεται η ΔΕΗ και την μειώνει.

Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και ειδικά τα πιο αδύναμα ή τις επιχειρήσεις. Εμείς είπαμε πρώτα τα νοικοκυριά. Για την επιχείρηση η ενέργεια είναι πρώτη ύλη. Έχει την δυνατότητα να περάσει την αύξηση παραπέρα.

Γι’ αυτό και δεν δείξατε λογαριασμό νοικοκυριού.

Αυτές είναι οι δυνατότητες που έχουμε για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εφόσον το φαινόμενο συνεχιστεί θα διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητες στήριξης της πραγματικής οικονομίας. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρωτολογία του, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια, μίλησε για «εκχώρηση» της ΔΕΗ από την κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας. 

«Αφήσατε τα ολιγοπώλια στην ενέργεια να οργιάζουν και τώρα επιλέξατε να μετατρέψετε την ΔΕΗ από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο. Δίνετε σε ιδιώτες όλα τα εργαλεία άσκησης ενεργειακής πολιτικής. Η ΔΕΗ είχε ρόλο κοινωνικό να κρατά χαμηλά τις τιμές και τώρα επί 2 χρόνια κάνει το αντίθετο. Πρωταγωνιστεί σε ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων. Ήταν βασικό αίτημα των δανειστών η πώληση της ΔΕΗ. Οι προκάτοχοί σας προέβλεπαν και κάποιο κέρδος. Ο Σαμαράς ήθελε να πουλήσει το 17%. Εσείς δεν πουλάτε καν. Εκχωρείτε», συνεχίζει.

«Και φυσικά αυτό το ντιλ, να μιλάμε καθαρά, δεν το ρύθμισε καμία αγορά. Ένα fund καθόλου άγνωστό σας ελέγχει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ιδιωτική ασφάλιση και ΔΕΗ σε συνεργασία με άλλα funds. Ότι δεν κατάφεραν οι δανειστές στο φως τις ημέρας επειδή δεν το επιτρέψαμε εμείς έρχεστε εσείς και το κάνετε σε μια νύχτα. Δεν το κάνετε σε μια νύχτα, το κάνετε νύχτα. Το σχέδιο αυτό το δουλεύετε καιρό. Αυτή η επιχείρηση, η ΔΕΗ δεν αύξησε από το 2015-19 ούτε ένα ευρώ. Αυτός ήταν ο κοινωφελής ρόλος της. Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι ντιλς στο ΣΕΒ στα εξοπλιστικά, για το ασφαλιστικό. Ντιλς στην ενέργεια, ντιλς με τους σχολάρχες και τους κλινικάρχες. Είστε η κυβέρνηση των ντιλς».