Πολιτική

Politico: Πληθαίνουν οι φωνές για απόκτηση της πατέντας από τις φαρμακευτικές

Το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι αν πρόκειται για μια μπλόφα ή αν όντως η ΕΕ προσανατολίζεται σε σύγκρουση με τις φαρμακευτικές

vaccines

Αν και δειλά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεκινήσει να λένε φωναχτά το ασύλληπτο, δηλαδή απειλούν πως θα πάρουν τις πατέντες των εμβολίων κορωνοϊού από τις φαρμακευτικές εταιρίες, έπειτα από το φιάσκο με την προμήθεια στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως αναφέρει το Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μεγάλες φαρμακευτικές για πολλά χρόνια θεωρούσαν τις κυβερνήσεις της ΕΕ ως αφοσιωμένους συμμάχους.

Τώρα όμως, που η οργή ξεχειλίζει και οι εθνικές κυβερνήσεις είναι αντιμέτωπες με την οργή των πολιτών τους, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, από την ιταλική Βουλή έως τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Αλτμάϊερ, έχουν αρχίσει να βάζουν θέμα απόκτησης πατέντας.

Το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι αν πρόκειται για μια μπλόφα ή αν όντως η ΕΕ προσανατολίζεται σε σύγκρουση με τις φαρμακευτικές με κίνδυνο να τις οδηγήσουν εκτός του μπλοκ.

Εντελώς αντίθετος με αυτή την ιδέα, είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος επέμενε χθες πως θα ηγηθεί μίας προσπάθειας στις Βρυξέλλες ώστε να βοηθήσει τις φαρμακευτικές να επεκτείνουν την παραγωγή τους.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την περασμένη εβδομάδα, έβαλε στο τραπέζι την προοπτική ότι η ΕΕ θα μπορούσε να υιοθετήσει «επείγοντα μέτρα» επικαλούμενη μια έκτακτη διάταξη στις συνθήκες της, ως απάντηση στις ελλείψεις εφοδιασμού.

Η Επιτροπή επεσήμανε τις εξουσίες του άρθρου 122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες φαινομενικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναγκάσουν τους κατασκευαστές εμβολίων να μοιράζονται τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους.

Ο ισχυρότερος υπουργός Οικονομίας της Ευρώπης, ο Γερμανός Άλτμάϊερ, ο οποίος προέρχεται από τη φιλική προς τις επιχειρήσεις κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, φαίνεται επίσης ανοιχτός σε αυτή την προοπτική.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι οι υποχρεωτικές άδειες δεν θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής τους επόμενους δύο μήνες, επειδή θα χρειαστεί χρόνος για τη δημιουργία πρόσθετων κέντρων παραγωγής. Αλλά εάν αποτύχει η συνεργασία μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών για την αύξηση της παραγωγής, είπε, «θα ήταν πρόθυμος να μιλήσει για καταναγκαστικά μέτρα».

Στον χορό αυτό μπήκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός και σημερινός ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε μια ευρωπαϊκή ομάδα ευρεσιτεχνιών. Σε ένα άρθρο γνώμης για το POLITICO περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε ότι το να εξαρτάται από μερικές φαρμακευτικές εταιρείες η ανάπτυξη εμβολίων για ολόκληρη την Ευρώπη είναι μια «αδύναμη» στρατηγική.

Διαβάστε ακόμα: H «φούσκα» Τσίπρα με τις πατέντες των εμβολίων

Δείτε επίσης