Βουλή: Σήμερα η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Πολιτική σύγκρουση έχει πυροδοτήσει η υπόθεση του σκηνοθέτη- ηθοποιού με την κυβέρνηση να επιχειρεί να μην θέλει να δώσει κομματική χροιά στην αντιπαράθεση ενώ αντίθετα και ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του επικεντρώνουν κατ’ ευθείαν στον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγορούν ότι ενώ γνώριζε ήθελε να το καλύψει.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με αφορμή τις αναφορές της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η οποία στην συνέντευξη τύπου που έδωσε έκανε προσωπικούς χαρακτηρισμούς για τον σκηνοθέτη και ηθοποιό λέγοντας ότι την εξαπάτησε ενώ σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα υποστήριζε ότι δεν τον γνώριζε.

Οι απόψεις στελεχών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας συγκρούονται με αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά της σύγκρουσης ανάμεσα στα δύο κόμματα να είναι έντονα.

Οι ανακοινώσεις εκατέρωθεν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ έχουν περιεχόμενο με πολεμική χροιά και η μία πλευρά προσπαθεί να αναδείξει τα δικά της επιχειρήματα.

Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει και η Φώφη Γεννηματά η οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του: «Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον διορισμό Λιγνάδη, την καθυστερημένη αντίδραση και την προσπάθεια συγκάλυψης είναι σαφής, αντικειμενική και δυστυχώς δεν έχει αναληφθεί.

Παράλληλα ταυτίζεται με το κίνημα MeToo που πρέπει όπως λέει να παραμείνει ελεύθερο , εννοώντας να μην το καπηλευτεί κανένα κόμμα: «Από την άλλη, το ελληνικό #MeToo είναι ένα κίνημα που τώρα γεννιέται και πρέπει να μείνει ελεύθερο κι ακηδεμόνευτο. Να μην εγκλωβιστεί σε πρόσκαιρες κομματικές ατζέντες. Τις φωνές των θυμάτων που σπάνε το φόβο και τη σιωπή πρέπει ως πολιτικό σύστημα να τις ακούσουμε με σεβασμό και να τις υπερασπιστούμε όλοι από κοινού. Ούτε να τις καπελώσουμε ούτε να τις φιμώσουμε. Να τις αναδείξουμε με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Αλλιώς μέσα από την ανούσια κομματική αντιπαράθεση, θα αποθαρρύνουμε τα θύματα».

Και καταλήγει προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η κ. Γεννηματά: «Η ΝΔ και ο Σύριζα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με αλληλοκατηγορίες και αντεγκλήσεις, ένα συλλογικό κίνημα, που απαιτεί τεράστιο κουράγιο απ’ τους εκφραστές του».

Η στιγμή είναι πιο μεγάλη απ’ τις κομματικές μικρότητες. Τα θύματα μας διδάσκουν το ένα μετά το άλλο με το θάρρος τους. Ας αντλήσουμε ως πολιτικό σύστημα απ’ αυτό το θάρρος. Αν μη τι άλλο τους χρωστάμε.

Νωρίτερα και αφού είχε προηγηθεί πολεμική σύρραξη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, από την Πειραιώς τονίζουν ότι η προσπάθεια που γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί δεν διαθέτει πολιτικές θέσεις.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος κ. Τάσος Γαϊτάνης ανέφερε μεταξύ άλλων: «ΣΥΡΙΖΑ της απογοήτευσης και της χυδαιότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να δίνει κομματικό χρώμα σε μια υπόθεση που ενώνει την κοινωνία και το κάνει αυτό μόνο και μόνο για να καλύψει τη δική του αδύναμη πολιτική θέση».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Κουμουνδούρου στην οποία τονίζεται: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά βαριά εκτεθειμένος από την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη.

Λίγη σημασία έχει πια, αν κατόπιν εορτής παραιτήσει την υπουργό του. Άλλωστε η κα Μενδώνη ό,τι έκανε το έκανε κατ’ εντολήν του.

Κατ’ εντολήν του ακύρωσε τη προκήρυξη διαγωνισμού για να αναθέσει τη Διεύθυνση του Εθνικού στον κ. Λιγνάδη. Κατ’ εντολήν του έβγαλε ανακοίνωση για να διαψεύσει τις «φήμες» όπως έγραφε.

Κατ’ εντολήν του έκανε πως δεν είδε τη καταγγελία του Νίκου Σ. στις 6 του Φλεβάρη και και πως δεν άκουγε όλες αυτές τις μέρες την κατακραυγή των ανθρώπων της τέχνης.

Κατ’ εντολήν του τέλος, έκανε στροφή 180 μοιρών, μόνο όταν έμαθαν ότι υπάρχει μηνυτήρια αναφορά θύματος για αδίκημα που δεν έχει παραγραφεί».