Πολιτική κυριαρχία Μητσοτακη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ

Πάνω από 11% είναι η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όπως δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις της Pulse και της Metron.

Στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η ΝΔ συγκεντρώνει 33% (11 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ) ενώ στην έρευνα της Metron για το Mega το κυβερνών κόμμα προπορεύεται με 11,4 μονάδες της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,6%.

Και στις δύο δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί επίσης άνετο προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Επίσης το ΚΙΝΑΛ δείχνει ανεβασμένα ποσοστά (9,5% στην έρευνα της Pulse, 9,6% στη δημοσκόπηση της Metron).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Προσμετρώντας και τα τρία εκλογικά σώματα, η εσωκομματική κούρσα επιβεβαιώνεται ότι είναι για τρεις: Λοβέρδο, Ανδρουλάκη, Παπανδρέου.

Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega καταδεικνύεται η τάση της κοινής γνώμης σχετικά με ποια θεωρεί ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως επίσης και η «σφυγμομέτρηση» για την πρόθεση ψήφου, τόσο σε περίπτωση εθνικών εκλογών, όσο και στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προπορεύεται με 11,4 μονάδες και ποσοστό 30% με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό 18,6%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ (9,6%), το ΚΚΕ (4,9%), η Ελληνική Λύση (4,2%) και το Μέρα 25 που μπαίνει οριακά στη Βουλή με 3,3%.

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | prothesi psifou.jpg

Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 39%, ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με μόλις 16%. Επόμενος είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης με 3%.

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | katalliloteros prothypourgos.jpg

Οριακά πάντως οι περισσότεροι πολίτες (51%) θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 40% συμφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | poreia

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα είναι διαφορετικό για τους πολίτες τον Νοέμβριο, από ότι για τον Οκτώβριο που μας πέρασε: Πλέον, οι πολίτες ανησυχούν κυρίως για την Πανδημία (38% έναντι μόλις 20% του αντίστοιχου ποσοστού τον Οκτώβιο) ενώ το δεύτερο πρόβλημα είναι η Οικονομία (έπεσε στο 28% τον Νοέμβριο από το 40% τον Οκτώβριο). Το 58% μάλιστα θεωρεί ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» όσον αφορά στον κορωνοϊό.

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | provlima

Το 56% κρίνει αρνητικά την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με το 33% να συμφωνεί με τους κρατικούς χειρισμούς.

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | ergo kyvernisis.jpg

Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αξιολογούν ως «αρνητική» τη στάση της Αντιπολίτευσης σε τεράστιο ποσοστό (78%), ενώ της κυβέρνησης κατά 53%.

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | aksiologisi.jpg

Στην πρόθεση εμβολιασμού το 79% δηλώνει ότι έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ το 11% επιμένει να μην εμβολιάζεται ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | prothesi emboliasmou.jpg

Δημοτικότητες υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ

Πιο δημοφιλής υποψήφιος κατά την Metron Analysis είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με αυξημένο ποσοστό καθώς συγκεντρώνει 66% στο μεγάλο δείγμα, 75% στο μεσαίο και 77% στο στενό πυρήνα που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν.

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | metron3.jpg

Ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με 58% στο μεγάλο κοινό, 55% στο μεσαίο και 60% στο μικρό. Ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης είναι μαζί με 42% στο μεγάλο δείγμα, ενώ ο Χ. Καστανίδης σε απόσταση αναπνοής με 40%. Τελευταίος ο Γ. Παπανδρέου με 22% στο μεγάλο, 36% στο μεσαίο και 37% στο μικρό με τη δημοφιλία του να μειώνεται και στα τρία πεδία.

Προτίμηση προέδρου ΚΙΝΑΛ

Στο ερώτημα ποιον θα προτιμούσατε για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, στο κοινό των ορίων εκλογικής επιρροής του κόμματος (46%-691 άτομα) προηγείται καθαρά ο Α. Λοβέρδος με 37% έναντι 27% του Νίκου Ανδρουλάκη και 12% του Γ. Παπανδρέου. Στο δείγμα της πρόθεσης ψήφου στο ΚΙΝΑΛ (ποσοστό 9,6%, δείγμα 145 άτομα) ο Ν. Ανδρουλάκης εμφανίζεται πρώτος με 29%, δεύτερος ο Ν. Ανδρουλάξης με 27% και τρίτος ο Γ. Παπανδρέου με 22%. Τέλος στο μικρό δείγμα (7,4%-111 άτομα) ο Ν. Ανδρουλάκης είναι επίσης πρώτος με 31%, ο Α. Λοβέρδος δεύτερος με 29% και ο Γ. Παπανδρέου τρίτος με 22%.

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | metron1.jpg

Σε όσους από τους ψηφοφόρους αυτοτοποθετούνται ως «αριστεροί», (8,1% εκείνων που θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ), προηγείται ο Γ. Παπανδρέου με 35%, στους κεντροαριστερούς (25,3% του συνόλου) παίρνει 39% ο Νίκος Ανδρουλάκης, στους κεντρώους (32%) παίρνει 37% ο Ανδρέας Λοβέρδος, στους κεντροδεξιούς (20%) λαμβάνει 54% και στους «δεξιούς» (7,1%) ο Ανδρέας Λοβέρδος κυριαρχεί με 77%.

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | pulse protimisi.jpg

Σενάρια β’ γύρου

Στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Παπανδρέου στο μεγάλο δείγμα κερδίζει ο πρώτος καθαρά με 70-20%. Στο μεσαίο δείγμα επίσης με 64-29% και στο μικρό με 61-32%.

Στο δίδυμο Λοβέρδος-Παπανδρέου επικρατεί ο βουλευτής του πρώην πρωθυπουργού και στα τρία δείγματα με ποσοστά 63025%, 61-33% και 59-35% αντίστοιχα.

Τέλος, στην περίπτωση που μονομαχήσουν Ανδρουλάκης – Λοβέρδος, νικητής βγαίνει ο ευρωβουλευτής και στα τρία κοινά με ποσοστά 48-44%, 54-35% και 55-36% αντιστοίχως.

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | metron2.jpg

Δημοσκόπηση Pulse

Σύμφωνα με τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse, το κυβερνών κόμμα έχει προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων.

Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 10%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ25 με 3% και οι Έλληνες με 1,5%. Υψηλό ποσοστό της τάξεως του 9,5% συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι, ενώ το 7,5% απάντησε «άλλο».

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | 9 1 Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 10%, με το κυβερνόν κόμμα να συγκεντρώνει 33% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 23%. Έπονται το ΚΙΝΑΛ με 9,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ25 με 3%, οι Έλληνες με 1,5%, ενώ το 7% του δείγματος απαντά «άλλο» κόμμα, το 4,5% λευκό/άκυρο/αποχή και το 9% δηλώνει ΔΑ/Αναποφάσιστοι.

Σε ό,τι αφορά στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ βρίσκεται στο 73%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 66% και του Κινήματος Αλλαγής στο 73%.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 16 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 40% έναντι 24% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 32%.

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | 10 1

Παράλληλα, την ανησυχία τους για τη στάση της Τουρκίας εκφράζουν πάνω από του 6 στους 10 Έλληνες. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση πόσο τους ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα γενικότερα, το 62% συνολικά (από 60% συνολικά στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου ) απαντά πολύ (34%) και αρκετά (28%). Το 17% των πολιτών δηλώνει ότι ανησυχεί «μέτρια» το 18% των πολιτών μέτρια, ενώ το 14% συνολικά «λίγο» (6%) και ελάχιστα έως καθόλου (8%).

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | 11 1

Στην ερώτηση «αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα σε εκείνους που εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση, τα μέσα μεταφοράς κλπ.», το 52% του δείγματος απαντά «σίγουρα ναι» και το 14% «μάλλον ναι», έναντι 49% και 16% που ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά στην προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη το διάστημα 5-7 Ιουλίου. Αντίθετα, κατά της υποχρεωτικότητας είναι το 20% των ερωτηθέντων με το 14% να αποκρίνεται «σίγουρα όχι» και το 6% «μάλλον όχι», ενώ ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι «δε γνωρίζει/δεν απαντά». 

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | dimoskopisi ypohreotikos emboliasmos 0


Αναλύοντας περαιτέρω τις απαντήσεις του δείγματος ανά κλάδο απασχόλησης, οι συνταξιούχοι τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ποσοστό 78%, ακολουθούν οι ασχολούμενοι με τα οικιακά με 65%, οι επιχειρηματίες με 62%, οι άνεργοι και ο ιδιωτικός τομέας με 59%, ενώ λίγο χαμηλότερο είναι το ποσοστό (57%) στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. about:blankRemaining Time-0:00FullscreenMute

Σε επίπεδο εκλογικής συμπεριοφοράς, «ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό λένε σε ποσοστό 83% οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής, ακολουθούμενοι από της ΝΔ με 77%, του ΣΥΡΙΖΑ με 63% κι έπονται του ΚΚΕ% με 59%, του ΜΕΡΑ25 με 53% και της Ελληνικής Λύσης με 49%. 

“Ναι” σε επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Παράλληλα, θετικοί στην εφαρμοφή επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους εμφανίζονται περίπου 6 στους 10 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, με το 44% του δείγματος να απαντά «σίγουρα ναι» και το 12% «μάλλον ναι», ενώ το 30% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά (18% λέει «σίγουρα όχι» και το 12% «μάλλον όχι»), ενώ το 14% δεν παίρνει θέση (δεν γνωρίζει/δεν απαντά). 

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | dimoskopisi perioristika metra


Ανά ηλικιακή ομάδα, αυτοί που «ψηφίζουν» υπέρ νέων περιοριστικών μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό είναι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Αναλυτικά, το 72% των ερωτηθέντων άνω των 60 ετών ζητά επιπλέον μέτρα σε ποσοστό 72%, ακολουθεί η ομάδα 45-59 ετών με 57%, ενώ το ποσοστό στους 30-44 ετών και στους 17-19 ετών διαμορφώνεταο στο 48% και στο 40% αντίστοιχα. 

Ως προς την κομματική τους ταυτότητα, για μια ακόμα φορά οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. τάσσονται υπέρ της λήψης νέων περιοριστικών μέτρων σε ποσοστό 77% κι έπονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ με 73%. Από την άλλη, διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων, με μόλις το 46% όσων στηρίζουν την Ελληνική Λύση να υπόκεινται θετικά στο σενάριο εφαρμογής επιπλέον μέτρων, ενώ χαμηλά είναι τα ποσοστά και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα25 με 45%, 44% και 43% αντίστοιχα. 

Οι αρνητές

Ταυτόχρονα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των «αρνητών» του εμβολίου, καθώς το 48% από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλώνουν ότι τίποτα δε θα τους αλλάξει τη γνώμη. Ερωτηθέντες ποιος τρόπος ενδεχομένως να τους πείσει να εμβολιαστούν, το 25% απαντά ότι ίσως πειστούν με περισσότερη ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες, ένα ποσοστό 3% λέει ότι ίσως το κάνουν αν το προτείνουν ιστοσελίδες και μέσα που εμπιστεύονται και ένα 3% δηλώνει ότι μπορεί να πειστεί με τη λήψη περισσότερων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Αντίστοιχα, ένα ποσοστό 2% απαντά ότι ενδεχομένως να εμβολιαστεί αν επιδεινωθούν οι δείκτες της επιδημίας ή το προτείνουν συγγενείς και φίλοι που εμπιστεύονται ή το συστήσουν άνθρωποι της θρησκείας, ενώ το 1% αναφέρει ότι ίσως κάνει το εμβόλιο αν γίνει υποχρεωτικό στην εργασία του. 

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | dimoskopisi arnites 0


Τέλος, αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν πρώην αρνητές του εμβολίου, να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό, το 38% του δείγματος δηλώνει ότι ενημερώθηκε από γιατρούς κι επιστήμονες, το 24% το αποδίδει στην επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών, το 19% στην ανησυχία για την υγεία τη δική του ή της οικογένειας του, ενώ το 12% αναφέρει ότι εμβολιάστηκε λόγω της υποχρεωτικότητας στην εργασία του και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τους ανεμβολίαστους (6% και 6% αντίστοιχα).

Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ | dimoskopisi prosfata emboliasthentes